Mainos
Mainos

Dokumentti paljastaa karut olot: Haribon suosittuja nallekarkkeja tehdään orjatyövoimalla ja eläimiä rääkäten?

Mistä on värikkäät nallekarkit tehty? Orjatyövoimasta ja eläinrääkkäyksestä, väittää saksalaisdokumentti. Dokumentin esityksen jälkeen Haribossa on käynnistetty sisäinen selvitys, kirjoittaa Business Insider.

Saksalaisella televisiokanavalla esitetty dokumenttielokuva Der Haribo-Check on puhuttanut Saksassa näytettyään videomateriaalia tiloilta ja plantaaseilta, joilla kerätään raaka-aineita nallekarkkeja varten.

Kuvissa näkyy surkeita työoloja ja eläinten kaltoinkohtelua.

Oleellisia ainesosia nallekarkeissa ovat gelatiini eli liivate ja karnaubavaha. Karkkien hyytelömäisen koostumuksen aiheuttava liivate valmistetaan esimerkiksi sian jänteistä ja kudosnesteistä.

Haribo hankkii liivatteensa Gelita-nimiseltä yhtiöltä. Dokumentissa näytetään, kuinka Gelita pitää sikoja ahtaissa kuljetuslaatikoissa ilman vettä. Siat elävät omien ulosteidensa ja kuolleiden lajitoveriensa keskellä.

Karnaubavahaa taas saadaan palmun lehdistä ja sekin vaikuttaa makeisten rakenteeseen. Dokumenteissa näytetään videokuvaa brasilialaisilta farmeilta ja plantaaseilta, joissa vahaa tuotetaan.

Työolot surkeat

Dokumentti väittää, että työntekijöiden palkka on alle 12 dollaria päivässä eivätkä he käytä suojahanskoja tai muuta suojaavaa vaatetusta vaarallisessa työssä. He joutuvat nukkumaan rekoissa, joissa ei ole vessoja tai puhdasta vettä.

Dokumentissa haastatellaan esimerkiksi brasilialaista hallituksen virkamiestä. Työolot ovat dokumentin mukaan niin huonot, että Brasilian hallituskin on yrittänyt puuttua asiaan.

Haribo on julkaissut nettisivuillaan tiedotteen, jossa se kertoo käynnistävänsä sisäisen selvityksen dokumentin julkaisun jälkeen.

– Haluamme painottaa, että olemme todella huolissamme Haribo-Check-ohjelmassa esitetystä materiaalista, Haribon edustaja kertoo Business Insiderille.

– Sikatilojen ja brasilialaisten plantaasien oloja ei voi puolustella. Uskomme, ettei sosiaalisista ja eettisistä standardeista voi tinkiä.

Dokumentti esitettiin osana saksalaisen ARD-kanavan Markencheck-sarjaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme