Mainos
Mainos

Donald Trump kirii Hillary Clintonia kiinni kannatuslukemissa

Kiinteistömiljardööri Donald Trumpin kannatusluvut ovat tuoreimmassa kyselyissä lähempänä Yhdysvaltain presidentinvaalien ennakkosuosikkia, Hillary Clintonia, kuin suurin osa olisi koskaan uskonut.

Uutiskanava CNN:n tuoreimmassa kyselyssä Clintonia kannattaisi Yhdysvaltain presidentiksi 51 prosenttia amerikkalaisista, Trumpia 45 prosenttia. Eroa on siis enää kuusi prosenttiyksikköä, kun vielä heinäkuussa Clintonilla oli 16 prosenttiyksikön etumatka.

Trump on pyrkimässä presidentinvaalien ehdokkaaksi republikaanien piiristä, Clinton demokraattien. Clinton on ollut pitkään vaalien ennakkosuosikki, mutta Trump on nostanut koko ajan asemiaan myös muihin republikaanien ehdokkaisiin verraten.

CNN:n presidentinvaalikysymys on tosin hypoteettinen, sillä Yhdysvalloissa valitaan ensin kummankin puolueen, demokraattien ja republikaanien presidentinvaalien ehdokas esivaaleissa, ja vasta sen jälkeen puolueet kilpailevat keskenään.

Trumpin kasvava suosio on kuitenkin nostanut Yhdysvalloissa sekä asiantuntijat että muut poliitikot varpailleen. Trump rikkoo poliittisen puheen kaavaa ja on tullut tunnetuksi herjaamisesta, rasismista ja yliampuvista väitteistään. Hän on kutsunut muun muassa meksikolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi ja naisia lihaviksi sioiksi. Silti CNN:n keskiviikkoillan erikoishaastattelussa hän kertoi kannattavansa naisia maan armeijaan, jonka hän aikoo kasvattaa vieläkin mahtavammaksi.

- Tekisin sellaisen mahtiarmeijan, ettei kukaan enää ryttyilisi. Toivon toki, ettei sen mahtia tarvitsisi käyttää, Trump sanoo.

Clintonin alhaiset luvut kertovat hänen alamäestään sähköpostikohun myötä. Clinton on ollut arvostelun kohteena, kun on selvinnyt, että hän on käyttänyt yksityistä sähköpostiaan työviestien lähettämiseen hänen ollessaan ulkoministerinä. Vaikka CNN:n kyselyssä hän on yhä demokraattikannattajien ykkösvalinta, yli puolet vastasi, ettei Clinton ole heidän suosikkinsa.

CNN:n puhelinkyselyssä haastateltiin 1001 amerikkalaista elokuun puolivälissä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme