Mainos
Mainos

Donald Trump vierailee tänään Brysselissä – mielenosoittajat otttivat presidentin vastaan

EU-pääkaupunki Bryssel pysähtyy tänään seuraamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vierailua.

Kaupunki pysähtyy konkreettisesti, sillä iso osa EU-korttelien ja Naton päämajan välisistä kaduista on suljettu Trumpin saattuetta varten.
EU-johtajille on varattu tunti ja Naton päämiestapaamiselle viitisen tuntia Trumpin tiiviissä ohjelmassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapaavat Trumpin aamupäivällä EU-korttelissa. Mukana ovat myös EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani ja korkea edustaja Federica Mogherini

Korkea EU-virkamies arvioi keskiviikkona, että tapaamisen tärkeimpiä tavoitteita on keskinäisen luottamuksen rakentaminen.

Trump saa todennäköisesti kuulla eurooppalaisilta, miten tärkeää Pariisin ilmastosopimuksen noudattaminen on. Esille nousevat väistämättä myös kauppa ja turvallisuus.

Trump saapui Brysseliin vaimonsa Melania Trumpin kanssa jo eilen. Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli Belgian kuningasparin sekä pääministerin tapaaminen.

Kaupungin keskustassa mielenosoittajat osoittivat illalla mieltään "Trump not welcome" -kyltein. Kylteissä irvailtiin myös Trumpin leukailulle Brysselistä helvetin esikartanona (hellhole).

– Ilmastonmuutoksen vähättely, seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja vielä sekin, että hän nimitteli Brysseliä, luetteli belgialainen Sebastian STT:lle syitään osoittaa mieltä Trumpia vastaan.

Naton uusi päämaja käyttöön

Torstai on täynnä useita korkean tason tapaamisia, sillä Nato-maiden johtajat ovat tänään kaikki Brysselissä.

Tiukkasävyinen tapaaminen on odotettavissa, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa EU-johtoa. Junckerin ja Tuskin odotetaan kertovan selvästi EU:n jakaman huolen maan ihmisoikeustilanteesta.

Naton päämiestapaamisessa huomio kiinnittyy kahteen pääteemaan: taakanjakoon puolustusmenoissa ja terrorismin vastaiseen taisteluun.
Pääsihteeri Jens Stoltenberg odotti jäsenmaiden keskustelevan ainakin siitä, liittyykö Nato järjestönä mukaan Yhdysvaltain johtamaan Isisin vastaiseen koalitioon.

Manchesterissa tiistain vastaisena yönä tehty terrori-isku nousee Stoltenbergin mukaan keskustelussa väistämättä esiin.

– Se oli barbaarinen isku, joka kohdistui tarkoituksella lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä. Tapaamisemme tulee osoittamaan, että kaikki Nato-maat ovat sitoutuneita terrorismin vastaiseen taisteluun kaikissa muodoissaan, Stoltenberg sanoi.

Tapaamisen näyttämönä toimii Naton uusi päämaja, jonka päämiehet vihkivät käyttöön. Samalla julkistetaan kaksi muistomerkkiä: WTC-iskujen ja Berliinin muurin muistoksi.

– Tapaamisesta tulee lyhyt, mutta tärkeä. Se kokoaa yhteen kaikki allianssin johtajat 28 maasta ja lähettää vahvan viestin yhtenäisyydestä ja solidaarisuudesta, Stoltenberg ennakoi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme