Mainos
Mainos

Donald Trumpin hautakiven tekijä astui esiin: "Ei tappouhkaus, vaan kannanotto Trumpin perintöön"

New Yorkin keskuspuistoon maaliskuussa ilmestyneen Donald Trumpin hautakiven tekijä on paljastunut, kertoo The New York Times.

Maaliskuun lopulla New Yorkin keskuspuistoon ilmaantui yllättäen Donald Trumpin hautakivi, jonka muistotekstinä oli Made America Hate Again eli Opetti Amerikan taas vihaamaan. Puiston edustajat poistivat kiven nopeasti ja poliisi takavarikoi sen. Hautakiven tekijä jäi tuolloin mysteeriksi.

Hautakiven takana on 33-vuotias Brooklynissä asuva taiteilija Brian Andrew Whiteley. Hän oli aikaisemmin puhunut toimittajille nimettömästi, sillä hän pelkäsi tulevansa pidätetyksi. Nimettömänä antamassaan haastattelussa hän kertoi hautakiven pystyttämisen olleen ”todella pelottavaa, mutta 100-prosenttisesti sen arvoista”.

Maanantaina Whiteleyn kotioven taakse ilmaantuivat sekä poliisit että Salaisen palvelun agentti.

Kyseessä taiteellinen kannanotto

Whiteley on ennenkin toteuttanut varsin rohkeita töitä. Hän on muun muassa esiintynyt alasti krusifiksillä ilmapallojen ympäröimänä ja kävellyt hautausmaan poikki klovnin asussa. Hautakivi-tempausta hän kuvailee haastavimmaksi tähän mennessä.

– Olen ollut kirjaimellisesti peloissani viimeisen kuukauden. Viranomaisten ilmaantuminen oveni taakse oli eräänlainen helpotus, Whiteley kertoo The New York Timesille.

Whiteley ei kuitenkaan aio lopettaa projektiensa toteuttamista, mutta uusin teos on saanut hänet tunnustamaan rajansa. Trumpin hautakivestä virisi New Yorkissa laaja tutkinta, sillä teos nähtiin mahdollisena uhkauksena presidenttiehdokkaaksi pyrkivää miljardööriä kohtaan.

Whiteleytä ei kuitenkaan asetettu syytteeseen rikoksesta. Taiteilijan mukaan teoksen tarkoituksena ei ole toivoa Trumpin kuolemaa, vaan ottaa taiteen keinoin kantaa hänen politiikkaansa. Hän toivoo teoksen herättävän Trumpin pohtimaan, millaisen perinnön hän jättää jälkeensä.

Trumpin kampanja ei ole kommentoinut tapausta.

Donald Trump on jo lähes varma republikaanien presidenttiehdokas, sillä hänen kilpakumppaninsa luopuivat kisasta:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme