Mainos
Mainos

Dramaattiset kuvat räjähdevyötä kantavan lapsisotilaan pidätyksestä – Hussein aivopestiin tappamaan

Poika seisoo kadulla täristen. Kasvoista heijastuu pelko. Kaksi miestä pitelee poikaa molemmilta puolilta samalla kun kolmas repii Barcelonan jalkapallopaitaa pois. Alta paljastuu räjähdevyö.

Irakin turvallisuusjoukot pitävät poikaa tiukassa otteessaan, sillä pienikin lipsahdus antaisi hänelle mahdollisuuden vetää laukaisijasta ja kaikki neljä olisivat mennyttä. Näin dramaattinen oli sunnuntainen pidätystilanne Kirkukissa. 15-vuotiaan Husseinin epäillään joutuneen ISISin värvätyksi itsemurhapommittajaksi.

– Älä pelkää, sanoo kuulustelija Husseinille, joka alkaa ensin itkeä ja sitten huutaa.

– Anteeksi setä, olen pahoillani.

Aivopesua ja tappamista

Haastattelussa selviää, että Husseinilla ei ole vanhempia ja hän haluaa kuulua johonkin. ISIS värväsi ja aivopesi hänet seuraavaksi itsemurhaiskun tekijäksi. Ensin pakkosyötetään ääriajattelu ja sitten lähetetään tappamaan. Viranomaisten mukaan ISIS värvää yhä enemmän juuri lapsia tekemään näitä hirmutekoja. 

Mitä tapahtuu kun nämä lapset kasvavat aikuisiksi? Hussein ei ole mikään yksinäinen susi. Hän on kertonut viranomaisille olevansa alkujaan Mosulista, ISISin vahvalta alueelta Syyrian ulkopuolella. Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki.

Taivaassa kaikkea ihanaa

Teinipoika saapui Kirkukiin viikko sitten, eikä ollut yksin. Kurdiviranomaiset uskovat, että hän on osa ISISin "nukkuvaa solua", joka lähetettiin tekemään terroriteko. Ja koska hän ei onnistunut, hänen ystävänsä samasta porukasta teki toisen iskun ja tappoi poliisin. Toinenkin jalkapallopaitanen teini oli aivopesty.

– Hussein saatiin kiinni ennen kuin hän pääsi kohteeseensa, joka oli Shia-moskeija. Turvallisuusviranomaiset huomasivat, että jotain on vialla. Varsinkin kun vähän aiemmin oli jo ollut yksi itsemurhaisku, kertoo  Kirkukin kuvernööri Najmaldin Karim CNN:lle. 

Karimin mukaan ISIS oli kouluttanut ja aivopessyt pojan.

– Hänelle oli sanottu, että jos hän tekee kuten käsketään, hän pääsee taivaaseen. Siellä on ihanaa aikaa ja kaikkea, mitä hän ikinä on toivonut. 

Lapsia rekrytoidaan yhä enemmän

Kirkukin pidätys tehtiin vain päivä sen jälkeen, kun lapsipommittajan uskotaan iskeneen kurdihäihin Turkissa. Iskussa kuoli 54 ihmistä, joista yli 20 oli alle 14-vuotiaita lapsia. Kurdiviranomaisten mukaan ISIS on lisännyt lapsien rekrytointia. Tutkijat arvioivat heitä olevan jo 1500. 

YK:n raportin mukaan ISISin lapsisotilaista nuorimmat ovat kahdeksan vuotiaita. YK taas kertoo, että keinot manipuloinnissa ovat kovat, lapsia jopa pakotetaan katsomaan kuinka ISIS-sotilas ampuu kaverinsa.   

ISIS ei ole ainoa terroristiryhmä, joka käyttää lapsia taistelussaan. Myös Boko Haram Nigeriassa ja  Al-Shabaab Somaliassa tekevät samaa.

Lähde: CNN

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme