Mainos
Mainos

Taustaa: Dublinin sopimusta palautuksista ei ole toteutettu kunnolla vuosikausiin

Turvapaikanhakijoiden kirjaamista koskeva Dublinin sopimus on käytännössä kaatunut suurelta osin jo ajat sitten. Palautuksia ei ole tehty läheskään sopimuksen mukaisesti, eikä keskeiseen lähtömaahan Kreikkaan ole voitu palauttaa ihmisiä viiteen vuoteen sekavan tilanteen vuoksi.

Jo ennen viimeisintä pakolaiskriisiä Dublinin sopimusta ei enää noudatettu eikä suurta osaa vaadittuja Dublin-pakolaisia käytännössä palautettu edelliseen maahan.

Financial Times -lehden mukaan Kreikka on erikseen todettu jo vuonna 2011 sopimattomaksi palautuskohteeksi sekavan turvapaikkatilanteensa vuoksi, joten sinne ei ole käytännössä palautettu ketään vuosikausiin.

Ylipäätäänkin harvoja palautuksia on tehty sopimuksen mukaisesti. Vuonna 2013 tehtiin 76 000 palautusesitystä. Niistä vain 16 000 toteutettiin eli suunnilleen viidesosa, Financial Times kertoo.

Suurin muutos nähtiin viime syksynä, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel luopui oikeudesta lähdettää pakolaiset takaisin saapumismaihin.

Pian Saksan linja kuitenkin muuttui uudelleen. Useat Euroopan maat palauttivat väliaikaiset rajatarkastukset ja alkoivat Dubliniin tukeutumisen sijaan tehdä omia ratkaisujaan turvapaikanhakijoiden suhteen.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot