Mainos
Mainos

Duumalta tukea Putinin hallintouudistukselle

Putinin ehdotuksen mukaan Venäjän federaation presidentti ehdottaisi alueellisille parlamenteille yhtä tai useampaa henkilöä alueiden johtajaksi.

Venäjän parlamentin alahuone, duuma, hyväksyi tänään ensimmäisessä käsittelyssä selvin numeroin lakiehdotuksen kuvernöörien valinnan siirtämisestä alueparlamenteilta presidentille.

Presidentti Vladimir Putinin ehdotuksen käsittely jatkuu kuitenkin duumassa vielä kahden äänestyksen verran, ja siihen voi tulla yhä muutoksia. Tämä jälkeen ehdotuksen on läpäistävä vielä parlamentin ylähuoneen käsittely ennen sen tuloa Putinin vahvistettavaksi.

Beslanin koulukaappauksen jälkimainingeissa tehdyn esityksen mukaan Venäjän federaation presidentti ehdottaisi alueellisille parlamenteille yhtä tai useampaa henkilöä alueiden johtajaksi. Presidentillä olisi myös oikeus hajottaa alueparlamentti, jos se torjuu hänen ehdokkaansa kahdesti.

Lipponen ymmärtää Putinia

SDP:n puheenjohtaja, puhemies Paavo Lipponen ymmärtää Putinin pyrkimyksiä. Kuvernöörien nimitysten siirtäminen presidentille on nostattanut Lipposen mielestä lännessä pinnallista ja tietämätöntä keskustelua.

- Lännessä ei ymmärretä, että Putin haluaa vapauttaa Venäjän erilaisten hajottavien voimien otteesta, Lipponen kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä.

Putinin perimmäinen vaatimus on Lipposen mukaan vaatimus uskollisuudesta Venäjää kohtaan. Se vaatii väistämättä presidenttikeskeisyyttä, Lipponen arvioi. Ongelmaksi jää miten yksi ihminen kykenee ja jaksaa hallita kaikkea delegoimatta asioita hallitukselle.

Lipponen viittaa keskusteluunsa Putinin kanssa viime kesäkuussa. Silloin Putin selosti pyrkimyksiään kehittää Venäjän demokratiaa länsimaisen monipuoluedemokratian suuntaan; nykyisten puolueiden tilalle pitäisi tulla kansalaisyhteiskuntaan nojautuvia aatepuolueita.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme