Mainos
Mainos

Ebola pahensi Sierra Leonen nuorten äitien ahdinkoa

Sierraleonelaisessa sairaalassa 15-vuotiasta Isatu Koromaa pyörryttää. Kymmenen päivää sitten tapahtunut synnytys oli vaikea, ja nuori äiti tarvitsisi verensiirron.

Sierra Leonessa verta luovuttavat yleensä potilaiden sukulaiset, mutta Koromaa ei ole käynyt katsomassa kukaan. Synnytysosaston hoitajat ovat maksaneet hänen ateriansa.

Nuorten tyttöjen raskaudet ovat lisääntyneet Sierra Leonessa hälyttävästi. Taustalla vaikuttaa noin kaksi vuotta sitten puhjennut ebolaepidemia: Monet tytöt ovat esimerkiksi joutuneet myymään seksiä tukeakseen perheitään. Taudin aiheuttaman kaaoksen aikana myös raiskaukset yleistyivät.

– Teiniraskauksia oli epidemian aikana paljon enemmän kuin normaalisti. Useimmat tytöistä olivat kotona, koulut oli suljettu ja kaikki oli päälaellaan, sanoo sairaanhoitaja Josephine Samba.

Hän on hoitanut Koromaa ja monia, monia muita alaikäisiä äitejä. 

Raju nousu teiniraskauksissa 

YK:n ja useiden lasten oikeuksia ajavien järjestöjen raportit tukevat kokeneen hoitajan arviota. YK:n väestörahaston UNFPA:n mukaan Sierra Leonessa on vuoden 2014 toukokuun eli ebolaepidemian alun jälkeen laskettu yli 18 000 teiniraskautta. Joillakin alueilla nuorten tyttöjen raskaudet lisääntyivät epidemian puhjettua jopa 65 prosenttia. 

Teiniraskaudet ovat lisänneet myös epäammattimaisesti tehtyjä, vaarallisia abortteja ja äitiyskuolemia. 

Äitiyskuolemat olivat Sierra Leonessa jo ennen ebolaepidemian puhkeamista yleisempiä kuin missään muualla. UNFPA arvioi, että 40 prosenttia maassa synnytykseen kuolevista äideistä on alle 18-vuotiaita.

Koulutie tyssää äitiyteen

Vaikka verenvuotokuumetta aiheuttavan ebolan leviäminen on laantunut, teiniraskauksien määrä ei ole lähtenyt laskuun.  

Nuoret äidit pääsevät vain harvoin jatkamaan koulutietään. Yksivuotiaan Ishmailin äiti, 19-vuotias Neima Foday on yksi heistä.

Hänen poikansa syntyi ebolaepidemian yhä riehuessa, kun koulut olivat vielä kiinni. Nyt oppitunnit jo jatkuvat, mutta ilman Fodayta.

– Olen huolissani, sillä ystäväni ovat koulussa ja minä en. Ilman koulutusta raha on aina ongelma.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme