Mainos
Mainos

Ecuadoriin hätätila: Cotopaxi-tulivuori varoittelee tuhkasyöksyin

Ecuadoriin on tänään julistettu hätätila Cotopaxi-tulivuoren lisääntyneen aktiivisuuden vuoksi.

Eilen tulivuori aktivoitui ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin ja sylki tuhkapatsaan jopa kahdeksan kilometrin korkeuteen.  

Tänään useiden tulivuoren lähettyvillä olevien kylien asukkaat evakuoitiin mutavyöryjen pelossa. Uutistoimisto AFP:n mukaan maan viranomaiset eivät ole kuitenkaan ilmoittaneet evakuoitujen määrää.   

Viranomaisten mukaan evakuointi oli ennaltaehkäisevä, eikä varsinaisia vyöryjä ole vielä havaittu. Cotopaxi on kuitenkin sylkenyt pyroklastisia tuhkapilviä, jotka voivat synnyttää lahareiksi kutsuttuja maan ja purkausaineksen vyörymiä.  
Presidentti Rafael Correan mukaan hätätila julistettiin, jotta saataisiin turvattua ja valmisteltua riittävät resurssit pahemman tilanteen varalle.   

Noin viidenkymmenen kilometrin päässä tulivuoresta Quiton kaupungissa jaettiin asukkaille miljoona suojanaamaria ilmassa leijuvalta pölyltä suojautumiseksi.     

Cotopaxi on suosittu retkeily- ja kiipeilykohde. Ympäristöministeriö on kieltänyt turistien pääsyn tulivuorelle. Perjantaina lähetettiin kotiin 15 kiipeilijän joukko, jonka suunnitelmana oli nousta Cotopaxille.   

Lähes kuuden kilometrin korkuinen Cotopaxi on yksi Ecuadorin kahdeksasta aktiivisesta tulivuoresta. Sitä pidetään yhtenä alueen uhkaavimmista kokonsa vuoksi ja siksi, että se sijaitsee lähellä tiheää asutusta.  

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme