Mainos
Mainos

Edes seksiorjuus ei pelota – näin naisia houkutellaan Isis-joukkoihin

Lähde rakentamaan uutta maata, auta kärsiviä, ryhdy sotasankarin vaimoksi. Tällaisilla konsteilla Isis-houkuttelee riveihinsä naisia länsimaista. Asiasta uutisoivat muun muassa Zeit Online sekä Suomessa Helsingin Sanomat.

Institute for Strategic dialogue -ajatuspajan (ISD) mukaan Syyriaan lähteneistä länsimaalaisista viime vuonna jopa 18 prosenttia oli naisia. Britanniasta naisia Isisin joukkoihin on lähtenyt noin 50 ja Ranskasta 70, Helsingin Sanomissa kerrotaan.

Myös Saksasta ainakin 70 naista on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin liittyäkseen Isis-joukkoihin. Näistä yhdeksän on kouluikäisiä tyttöjä, Zeit Online kertoo.

Romantisoitu Isis-kuva

Mutta miksi Isisin joukkohin liittyminen houkuttelee naisia, kun tiedetään, että riskinä on joutuminen esimerkiksi seksiorjaksi?

ISD:n mukaan taustalla vaikuttaa Isisin tapa hyödyntää mediaa.

– Isis tuottaa julkisille areenoille materiaalia lähes Hollywoodin tyyliin. Lähtemisestä tehdään houkuttelevaa ja väkivalta häivytetään taka-alalle, tutkija Rachel Briggs ISD-ajatuspajasta arvioi Helsingin Sanomissa.

Värvääjät ovat ujuttautuneet sosiaaliseen mediaan, kuten blogeihin, jossa he maalaavat lähes romantisoitunutta kuvaa Isis-leireistä. Henkilökohtaisempi lähestymistapa jättää helposti oikeat uutiset Isisin raakuuksista taustalle.

ISD-tutkijan Rachel Briggsin mukaan Isis on myös muokannut taitavasti tarinaansa viimeisen 1,5 vuoden aikana. Ennen korostettiin sitä, mitä vastaan pitää taistella. Nyt rakennetaan tulevaisuutta, "uutta maata".

Tässä nuorille naisille tarjotaan roolia äiteinä, hoitajina ja sotasankarien vaimoina.

Zeit Onlinelle kommentoineen islaminoppineen Marwan Abou-Taamin mukaan tällaiset lupaukset houkuttelevat useimmiten naisia, joilla saattaa olla psykologisia ongelmia tai jotka kokevat olevansa eristäytyneitä muusta yhteiskunnasta. Useimmiten naiset tulevat erittäin köyhistä perheistä, eivätkä ole kovinkaan koulutettuja.

Korkeammin koulutettuja naisia Isis houkuttelee puolestaan lupauksilla johtavista rooleista.

Yleensä joukkoihin liittyvät päätyvät kuitenkin täydellisesti eristetyiksi, heidän passinsa ja puhelimensa takavarikoidaan saapumishetkellä.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme