Mainos
Mainos

Eero Huovinen paavinvaihdoksesta: Professorista paimeneksi

Paavin muutaman kerran lyhyesti tavannut emerituspiispa Eero Huovinen ei usko Franciscuksen nöyryyttä kuvastavien tekojen oleva osa suunniteltua julkisuusstrategiaa.

– Yksinkertainen asenne näkyi jo ennen valintaa paaviksi. Se on mukana hänen persoonassaan ja kutsumuksessaan.

Franciscus on Huovisen mukaan hyvin läsnä oleva ja kuunteleva ihmisiä tavatessaan. Vaikka kirkon peruslinjaukset eivät ehkä muutu, Vatikaanin ilmapiiriä uusi paavi on jo ehtinyt muuttaa paljon aiempaa keskustelevammaksi ja avoimemmaksi. 

Huovinen vertaa Franciscusta tämän edeltäjään, oppineisuudestaan tunnettuun saksalaissyntyiseen Benedictus XVI:een.

– Jos edellinen oli professoripaavi, niin nykyinen on enemmän paimen ja sielunhoitaja. Se näkyy hänen puheissaankin, ne ovat hyvässä mielessä yksinkertaisempia ja ihmisiä kuuntelevia.

Huovinen on vieraillut Vatikaanissa kristillisten kirkkojen lähentämispyrkimysten, ekumenian, merkeissä. Hän muistuttaa paavin esitelleen itsensä valintansa jälkeen Rooman piispana, ei paavina.

– Sehän on ekumeenisesti aika merkittävä asenne. Luterilaiset ovat aina olleet valmiita tunnustamaan sen, että paavi on Rooman piispa. Sen sijaan paavin asemasta juuri paavina on ollut erimielisyyksiä.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme