Mainos
Mainos

Egypti luovuttaa kaksi saarta naapurimaalle – mielenosoittajia ammuttiin kyynelkaasulla

Egyptin pääkaupungissa Kairossa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään maan presidenttiä Abdel Fattah al-Sisiä vastaan. Mielenosoittajat vastustavat presidentin päätöstä luovuttaa kaksi asumatonta saarta naapurimaalle Saudi-Arabialle.

Mielenosoittajat ovat vaatineet Egyptin hallituksen eroa ja he ovat huutaneet vuoden 2011 arabikevään iskulauseita, jolloin tuolloin presidenttinä ollut Hosni Mubarak haluttiin syrjäyttää. Mielenosoittajien mukaan pahoin korruptoitunut Mubarak on verrattavissa nykyiseen presidentti al-Sisiin.

– Emme halua sinua, al-Sisi. Haluamme että häivyt. Omistamme maamme ja te aiotte myydä maamme, mielenosoittajat huusivat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Egyptin turvallisuusjoukot ryhtyivät ampumaan kyynelkaasua, jotta mielenosoittajat hajaantuisivat. Jo aiemmin kerrottiin, että turvallisuusjoukot ovat pidättäneet noin 50 mielenosoittajaa.

Kiistan keskiössä on kaksi asumatonta saarta eli Tiran ja Sanafir Punaisella merellä. Egyptin ja Saudi-Arabian hallitusten mukaan saaret itse asiassa kuuluvat Saudi-Arabialle mutta ne ovat olleet vuodesta 1950 Egyptin kontrollissa Saudi-Arabian pyynnöstä.

Saudi-Arabia ja muut rikkaat Arabian niemimaan valtiot ovat tukeneet al-Sisiä miljardeilla dollareilla. Maat ovat pitäneet nykyistä presidenttiä parempana kuin Muslimiveljeskunnan Mohamed Mursia, joka syrjäytettiin vuonna 2013 jättiprotestien seurauksena.  

Egypti ja Saudi-Arabia kertoivat viime viikolla rakentavansa maat yhdistävän sillan Punaisen meren yli. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme