Mainos
Mainos

Egyptiläinen miljardööri tarjoutui auttamaan pakolaisia – "Myykää minulle saari"

Yksi Egyptin rikkaimmista henkilöistä on valmis auttamaan pakolaisia ostamalla heille oman saaren.

Egyptiläinen miljardööri Naguib Sawiris esitti oman ehdotuksensa pakolaiskriisin hoitamiseen kuun alussa Twitterissä. Sawiri, joka Forbes-lehden mukaan omistaa noin 2,3 miljardia euroa, pyysi Twiitissään Italiaa tai Kreikkaan myymään hänelle saaren.

Hän tekisi saaresta itsenäisen, asuttaisi sen pakolaisilla ja tarjoisi heille töitä. Myöhemmin hän lisäsi, että ratkaisu olisi väliaikainen – pakolaiset olisivat saarella kunnes he voisivat palata takaisin kotimaihinsa.

Monet pitivät Sawrisin ideaa pähkähulluna, mutta hän perusteli hetken mielijohteesta syntynyttä ideaansa täysin mahdollisena.

– Teillä (Italialla ja Kreikalla) on kymmeniä autioituneita saaria, jotka pystyisivät asuttamaan tuhansia pakolaisia, Sawiris sanoi uutistoimisto AP:lle.

Kuva Aylanista herätti

Sawiris on myös kertonut, että saarelle olisi jo nimikin, Aylanin saari. Se olisi nimetty 3-vuotiaan pakomatkalla hukkuneen syyrialaispojan Aylan Kurdin muistoksi. Kuva pojan elottomasta ruumista Turkin rantahiekalla kosketti koko Eurooppaa.

– Kuva Aylanista sai minut heräämään. Sanoin, etten voi vain istua ja teeskennellä, että se ei ole minun ongelmani, Sawiris sanoi CNN:lle.

CNN:n mukaan Sawirisin idea on edennyt ja hän kertoo uutiskanavalle olleensa yhteydessä kahteen yksityisessä omistuksessa olevan saaren omistajaa. 

– Teen sataman, johon veneet voivat rantautua. Työllistän ihmiset rakentamaan heille omat kotinsa, koulun, sairaalan, yliopiston, hotellin, Sawiris sanoi CNN:lle viime viikolla. 

Sawiris sanoi, että hän työllistäisi 100 000-200 000 pakolaista. 

Newsweek-lehden mukaan Sawiris ei kuitenkaan ole saanut vastausta saarien omistajille esittämiin ehdotuksiinsa. Lehden mukaan Sawiris olisi valmis käyttämään 90-170 miljoonaa euroa hyväntekeväisyysprojektiinsa. 

Sawiris on telekommunikaatio- ja teknologiayritys Orascom Groupin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on Egyptin kolmanneksi rikkain.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme