Mainos
Mainos

Egyptiläiskoneen etsinnät: Merestä löydetty koneen osia

Pudonneen egyptiläiskoneen palasia on mahdollisesti löydetty kreikkalaisen saaren edustalta, kertoo Kreikan armeija.

Havaintoja on tehty Kreetan kaakkoispuolella. Kreikan armeijan edustajan Vassilis Beletsiotisin mukaan palaset havaittiin ilmasta ja aluksia on lähetetty tutkimaan niitä tarkemmin.

Egyptin ilmailuministerin Sherif Fathy sanoi iltapäivällä, että terrorismi on todennäköisempi syy matkustajakoneen putoamiselle kuin tekninen vika.

Fathy korosti, ettei koneen kohtalosta ole vielä varmaa tietoa.

Asiantuntijat eivät usko vikaan 

Aiemmin ranskalaisten ilmailuasiantuntijat arvioivat, että matkustajakoneen putoamisen syynä lienee terrori-isku, koska todennäköisyys mekaaniseen vikaan on niin pieni. 

– Vakava tekninen vika, vaikkapa moottorin räjähtäminen, vaikuttaa epätodennäköiseltä, analysoi ilmailuasiantuntija Gerard Feldzer. Feldzer painotti, että turmakone oli verrattain uusi ja erittäin luotettavana tunnettu Airbus A320 -konetyyppi.

EgyptAirin kone lensi noin 11 kilometrin korkeudessa, kun se katosi tutkasta. Kone oli niin korkealla, että sen pudottaminen sellaisilla aseilla, joita ääriryhmillä normaalisti on käytettävissään, ei ole mahdollista.

Terrori-iskuun viittaa sekin, ettei kone todennäköisesti lähettänyt hätäkutsua.

– Tekninen vika, kuten tulipalo tai moottorivika, ei aiheuta välitöntä onnettomuutta, joten miehistöllä on aikaa reagoida. Tässä tapauksessa miehistö pysyi vaiti, perusteli Ranskan siviili-ilmailun onnettomuustutkintakeskuksen ex-johtaja Jean-Paul Troadec.

– Roissyn kentällä tai Kairossa koneeseen on voitu panna pommi, koska on vaikeaa tehdä koneesta sataprosenttisen turvallinen edes niin tiukasti valvotulla kentällä kuin Roissy on. Kunhan hylky tai osia siitä löytyy, ne pitää heti tutkia räjähdejäämien varalta.

Matkustajista valtaosa egyptiläisiä 

Pariisista Kairoon matkalla ollut EgyptAirin matkustajakone katosi aamuyöllä tutkasta, kun se oli jo Egyptin ilmatilassa. Se syöksyi mereen noin 130 merimailin päässä kreikkalaisesta Karpathosin saaresta. Koneessa oli 66 ihmistä. 

Lentoyhtiön mukaan koneessa oli 30 egyptiläistä ja 15 ranskalaista. Muut koneen matkustajat olivat kotoisin Irakista, Algeriasta, Belgiasta, Tshadista, Portugalista, Saudi-Arabiasta ja Sudanista.

Ranskan presidentti Francois Hollande järjesti hätäkokouksen tapauksen vuoksi. Pääministerin lisäksi kokoukseen osallistuivat ainakin sisä-, ulko- ja puolustusministerit, kertoivat presidentinkanslian lähteet. Charles de Gaullen lentokentälle Pariisissa on perustettu kriisikeskus.

EgyptAir oli viimeksi otsikoissa maaliskuussa, kun sen Aleksandriasta Kairoon matkalla ollut matkustajakone kaapattiin. Kaappaaja pakotti koneen laskeutumaan Kyprokselle ja vaati saada tavata entisen vaimonsa. Hän antautui lopulta ilman väkivaltaa, kun kone oli ollut kentällä kuusi tuntia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme