Mainos
Mainos

Egyptiläismalli käyttää vapaa-aikansa hyväntekeväisyyteen

Egyptiläinen malli ja näyttelijä Tara Emad viettää perjantainsa poikkeuksellisella tavalla. Hän käyttää vähäisen vapaa-aikansa Kairon köyhien auttamiseen. Paastokuukauden aikana hän jakaa ruokapaketteja vähäosaisille.

Varjolämpötila on lähellä neljääkymmentä astetta jo aamukymmeneltä. Valtaosa egyptiläisistä nukkuu pitkään pyhäpäivänä perjantaina etenkin paastokuukauden alettua. Tara Emad on lähtenyt liikkeelle varhain ja hakenut supermarketista tilaamansa ruokapaketit. Nyt hän on matkalla tutun taksinkuljettajan kyydissä Kairon Imbaban kaupunginosaan Bashteelin alueelle, jonka kuoppaiset päällystämättömät tiet pöllyävät hiekkaa. Auringonpaahteessa lojuvien roskien pistävä haju on tyrmäävä.

Huonokuntoiset kapeat kujat soveltuvat paremmin kolmipyöräisille tuk-tukeille ja hevos- tai aasivankkureille kuin autoille.

– Olen käynyt täällä nyt jo niin monta kertaa, että olen tottunut pölyyn, hajuihin ja riipaisevan kurjuuden kohtaamiseen, Tara Emad sanoo.

Taksi pysähtyy Emadin perheen omistaman pienen painotuotepajan eteen. Perheyritys ei pysty enää työllistämään kuin muutaman ihmisen.

– Ensimmäiset avunsaajat valikoituivat yrityksemme henkilökunnasta, jolle emme voineet enää tarjota töitä, Emad kertoo.

Perheyrityksessä työskentelevä Mohamed Aly toimii Emadin tärkeänä apuna.

– Hän tuntee tämän alueen ihmiset ja ihmiset luottavat häneen. Hän tietää, kuka tarvitsee kipeimmin apua.

Juuri 21 vuotta täyttänyt Emad perusti kaksi vuotta sitten Help From Your Heart -nimisen hyväntekeväisyyssäätiön, jonka kautta hän auttaa vähäosaisia egyptiläisiä. Paastokuukauden aikana hän jakaa ruokapaketteja kymmenille säätiönsä avun piirissä oleville perheille. Moni avunsaaja on kouluttamaton ja lukutaidoton yksinhuoltaja tai aviomiehen sairauden vuoksi perheen taloudellinen vastuunkantaja.

Ensimmäisenä ruokapakettinsa tulee noutamaan hiljan leskeksi jäänyt 12-vuotiaan pojan äiti Nagah Mahmoud, jolle Emad on lahjoittanut toimeentulon hankkimiseksi ompelukoneen vuosi sitten.

– Jumalalle kiitos kaikesta avustasi, Jumala siunatkoon Sinua, Mahmoud sanoo vastaanottaessaan ruokapaketin.

Varat yksityisiltä lahjoittajilta ja myyjäisistä

Vähäosaisten auttaminen on osa arkea monille egyptiläisille ja köyhien auttaminen almuveron muodossa on muslimille uskonnollinen velvollisuus silloin kun siihen on taloudelliset edellytykset. Myös Egyptin kristityt tekevät paljon hyväntekeväisyyttä ja maksavat kymmenykset tuloistaan kirkolle, joka koordinoi rahaa ja apua tarvitsijoille.

– En halua vain antaa rahaa hyväntekeväisyyteen vaan haluan tehdä jotain konkreettista itse ja nähdä miten apu menee perille, Emad sanoo.

Hänen säätiönsä toimii toistaiseksi rekisteröimättömänä ja täysin vapaaehtoisvoimin perheenjäsenten ja ystävien avustuksella.

– Koin velvollisuudekseni auttaa vähempiosaisia jo paljon ennen kuin perustin säätiön. Annan aina jokaisesta palkastani osan hyväntekeväisyyteen, sanoo menestyneen malliuran Egyptissä ja arabimaissa jo teininä aloittanut Emad.

Emad kerää säätiölleen rahaa yksityisiltä lahjoittajilta, joihin pitää yhteyttä säätiön Facebook-sivun kautta.

– Tykkääjiä säätiön sivulla on jo 1200. Moni on halukas auttamaan. Auttajista pieni osa on ulkomaalaisia, suurin osa egyptiläisiä.

Avustettavien lasten koulumaksuja ja perheiden ruokalahjoituksia varten Emad kerää varoja myös myymällä hyväntekeväisyysmyyjäisissä säätiönsä logolla varustettuja T-paitoja, tekemiään koruja sekä itse valmistamaansa huulirasvaa.

Tukiopetusta siivoojan lapsille

Emadilla on riittänyt aikaa myös perheensä siivoojan lapsille, joilla oli vaikeuksia koulussa.

– Annoin lapsille tukiopetusta kerran viikossa ja opetin heille englantia. Lasten kiinnostus koulunkäyntiin kasvoi muutamassa kuukaudessa todella merkittävästi, Emad kertoo.

Hän yrittää kannustaa ystäviään mukaan hyväntekeväisyyteen.

– Kiireiselläkin ihmisellä on joskus vapaa-aikaa ja jokainen voi antaa vaikkapa vain tunnin viikossa, jos vain haluaa.

Emadia motivoi hyväntekeväisyyteen työn tuottama ilo.

– Tulen todella iloiseksi kun näen, miten pienikin apu voi merkitä ihmisille todella paljon.

Ramadan-sarjan tähti

Viimeiset puoli vuotta Emad on viettänyt Kairossa Ramadanin aikana esitettävän TV-sarjan kuvauksissa. Hänen vastanäyttelijänään on Egyptin viihdetaivaan kirkkain tähti, veteraaninäyttelijä Adel Imam.

– Olen oppinut valtavasti Adel Imamin kanssa työskennellessäni ja haluan kehittyä näyttelijänä, Emad sanoo.

Emad esittää ”Hänen majesteettinsa” -nimisessä MBC-satelliittikanavan TV-sarjassa Adel Imamin roolihahmon tytärtä. Tuotanto on kallein Ramadanin ajaksi tuotetuista 30 TV-sarjasta ja sen budjetti oli 6,5 euroa, josta Adel Imamin palkkio Egyptin kalleimpana näyttelijänä on kolme miljoonaa euroa.

– Tähtään kansainvälisiin elokuvarooleihin, mutta jatkan myös mallintöitäni. Toivon, että voisin pian vakiinnuttaa säätiöni toiminnan ja palkata henkilökuntaa huolehtimaan säätiöstä, korkeakouluopinnot syksyllä taideteollisessa korkeakoulussa aloittava Emad sanoo. Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme