Mainos
Mainos

Egyptin koneturma yhä suuri mysteeri – Neljä teoriaa putoamisesta

EgyptAirin koneen putoamisen syy on yhä arvailujen varassa. Torstaina Välimeren yllä pudonnut kone heittelehti ja syöksyi ennen putoamista, mutta varsinaista hätäkutsua se ei lähettänyt.

Uutiskanava CNN on listannut neljä mahdollista putoamisen syytä. Ensimmäisenä pommi.

Terrori-isku

Terrori-isku on ollut useiden maiden viranomaisten ykkösvaihtoehto pohdittaessa koneen putoamisen syitä. Esimerkiksi Egyptin ilmailuministeri sanoo, että isku on paljon todennäköisempi vaihtoehto kuin tekninen vika. Samoilla linjoilla ovat Yhdysvaltojen eri viranomaistahot. He tosin muistuttavat CNN:n haastattelussa, että terroristiteoria perustuu olettamuksiin, ei faktoihin.

CNN:n mukaan terroristit kehittävät Jemenissä, Syyriassa ja Itä-Afrikassa jatkuvasti uusia keinoja ohittaa lentokenttien turvajärjestelmät.

Länsimaissa isossa osassa lentokenttiä on todella nykyaikaiset järjestelmät ja kontrolli. Varsinkaan kehittyvissä maissa tekniikka ei kuitenkaan ole nykyisiä vaatimuksia vastaava tai sitä ei osata käyttää.

Kanavan mukaan, jos Egyptin turmassa on kyse terrorismista, se on vakava varoitus siitä, että kenttien turvajärjestelmät ovat tasan yhtä vahvoja kuin niitä pyörittävät ihmiset.

Sisältä avustettu uhka

Viime vuoden lopulla venäläinen Airbus räjähti lähdettyään Sharm el-Sheikin lentokentältä Egyptissä. Epäilyjen mukaan egyptiläinen lentokenttävirkailija auttoi pommin salakuljettamisessa. Airbusin kaikki 224 matkustajaa saivat surmansa. Epäilyistä huolimatta ketään ei pidätetty tai syytetty yhteyksistä iskuun.

Yhdysvaltojen turvallisuusviranomaisten mukaan tekniikkaa voi olla vaikka kuinka paljon, mutta jos kentällä on sisäinen uhka korruptiosta tai radikalisoitumisesta, se on pelottavaa.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat kertoneet CNN:lle, että Egyptin turmakoneen tutkimuksissa yksi pääsuunnista tulee olemaan maahenkilökunnan läpikäynti, sekä kaikkien, jolla on ollut pääsy koneeseen Pariisissa. Mukaan lukien koneen miehistö.

Jos sabotaasia on perusteltua epäillä EgyptAirin koneen putoamisen syyksi, isoja kysymyksiä ovat milloin, minne ja miten pommi saatiin koneeseen?

Tekninen ongelma

Tekninen vika on tutkijoiden mukaan edelleen yhtä realistinen Egyptin lentoturman syy kuin muutkin. Paljon riippuu siitä, kuinka nopeasti koneen hylky löydetään ja mitä osia siitä saadaan tutkittua.

Koneesta on löydetty vain pieniä osia ja esimerkiksi matkustajille kuuluneita esineitä. Koneen ohjaamon keskusteluistakaan ei ole paljoa tietoa.

Moderni teknologia on tehnyt nykyisistä lentokoneista yhä vähemmän alttiita teknisille ongelmille. Egyptiläisviranomaisten mukaan koneen teknisessä lokissa ei ole mitään näyttöä ongelmista.

Lentäjät

Moni muistaa Germanwings-lentäjä Andreas Lubitzin. Perämies Lubitz lukitsi kapteenin ulos ohjaamosta, pudotti koneen ja aiheutti viime maaliskuussa tahallaan 144 matkustajan kuoleman.

EgyptAirin mukaan pudonneen koneen kapteenilla oli takanaan yli 6000 lentotuntia, perämiehellä yli 2000. Eli molemmat olivat hyvin kokeneita.

Asiantuntijoiden mukaan koneiden moderni teknologia vähentää isojen virheiden sattumista lentäjien välillä. Mutta, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, miehistö saa runsaasti informaatiota ja joskus sen sulattaminen voi olla vaikeaa.

EgyptAirin lento MS804 Pariisista Kairoon katosi tutkasta Välimeren yllä torstain vastaisena yönä.

Matkustajakoneessa oli yhteensä 66 henkilöä: 56 matkustajaa, 7 miehistön jäsentä ja 3 turvamiestä. Koneessa ei ollut suomalaisia matkustajia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme