Mainos
Mainos

Egyptin naiset riemuitsevat: Seksuaalisesta häirinnästä tuli rangaistavaa

Egyptin väistyvä presidentti Adly Mansour antoi Egyptin naisille mieluisan jäähyväislahjan. Lähes viimeisenä virkatehtävänään presidentti hyväksyi seksuaalisen häirinnän kriminalisoivan lain.

Uutinen seksuaalisen häirinnän kriminalisoinnista on otettu Egyptissä riemulla vastaan. Seksuaalinen häirintä on Egyptissä valtava ongelma, josta kärsivät jopa kasvonsa huivilla peittävät musliminaiset.

– Häirintä on yleensä sanallista, mutta se voi olla myös koskettelua esimerkiksi ruuhkan suojissa metroasemilla tai julkisen liikenteen kulkuvälineissä, kertoo netissä toimivan Häirintäkartta-sivuston perustaja Rebecca Chiao.

Häirintäkartta on ollut toiminnassa neljä vuotta. Naiset voivat raportoida häirintäkarttaan kohtaamastaan häirinnästä tekstiviestillä, puhelimitse tai sosiaalisessa mediassa.

Häirintä on lisääntynyt viime vuosina. Vuonna 2008 häirintää kertoi kokeneensa 83 prosenttia tutkimukseen osallistuneista naisista. Huhtikuussa 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan 99 prosenttia naisista kertoi kohdanneensa seksuaalista häirintää.

Aktivistien mukaan häirintä on lisääntynyt ja raaistunut, mutta valistuskampanjoiden myötä yhä useampi nainen rohkaistuu kertomaan häirinnästä.

– Perinteisen ajattelun mukaan nainen syyllistetään häirinnästä, koska oletuksena on, että kunniallista naista ei häiritä. Moni häirintää kokenut ei uskalla tai kehtaa kertoa asiasta edes perheenjäsenilleen, Chiao sanoo.

Luvassa kovia rangaistuksia

Seksuaalisen häirinnän kriminalisoiva laki on aktivisteille suuri voitto. Lakia on odotettu ja toivottu vuosia.

Egyptin kansallinen naisneuvosto teki esityksen seksuaalisen häirinnän kriminalisoivasta laista hallitukselle viime vuoden keväällä.

Laki seksuaalisesta häirinnästä astui voimaan kesäkuun alussa. Laki määrittelee seksuaaliseksi häirinnäksi kaiken sanallisen ja sanattoman toiminnan, jolla on seksuaalinen tai pornografinen sisältö.

Häirintä on yhtä lailla tuomittavaa tapahtuipa se suorassa fyysisessä kontaktissa vaikkapa kadulla tai tietotekniikan välityksellä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai tekstiviestillä.

Rangaistus häirinnästä on vähintään puoli vuotta vankeutta tai vähintään 3000 Egyptin punnan eli noin 300 euron sakko. Toistamiseen häirinnästä tuomitulle vähimmäisrangaistuksena on 5000 punnan eli noin 500 euron sakko tai vuosi vankeutta. 

Pienempikin sakkorangaistus voi tarkoittaa jopa lähes kolmen kuukauden bruttotuloja vastaavaa summaa.

Fyysisestä seksuaalisesta häirinnästä rangaistukset ovat kovempia; vähintään vuosi vankeutta ja 10 000-20 000 punnan eli noin 1000–2000 euron sakkorangaistus.

Jos häiritsijä on uhriinsa nähden auktoriteettiasemassa, kuten esimies tai opettaja, rangaistuksena on vuoden vankeustuomion lisäksi 20 000 tai jopa 50 000 punnan eli 2000–5000 euron sakko. Rangaistuksena voi olla joko sakko tai vankeustuomio tai molemmat.

Tuomio ja pidätyksiä

Egyptin naisille on ollut hyvä uutinen myös se, että uutta lakia myös valvotaan. Egyptissä on monia lakia, joiden noudattamista ei valvota eikä lain rikkomisesta seuraa rangaistuksia.

Ainakin yhden miehen on uutisoitu joutuneen uuden lain perusteella vastuuseen tekemästään häirinnästä. Hänet on tuomittu Kairossa julkisella paikalla tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä vuodeksi vankeuteen. Lisäksi mies joutuu maksamaan sakkoa 10 000 puntaa eli noin 1000 euroa.

Kesäkuun alussa 23 miesopiskelijaa pidätettiin Ylä-Egyptissä Sohagin maakunnassa syytettynä naispuolisen opiskelutoverinsa seksuaalisesta häirinnästä koulun loppukokeiden aikana.

Egyptin sisäministeri ilmoitti maanantaina FB-sivuillaan seitsemän 15-49-vuotiaan miehen pidätyksestä. Miehiä syytetään naisen seksuaalisesta häirinnästä ja pahoinpitelystä Kairon Tahrir-aukiolla tuhansien juhliessa uuden presidentin virkaan astumista sunnuntaina 8. kesäkuuta.

”Näin häirintää” -nimimen kansalaisjärjestö raportoi vastaanottaneensa 11 ilmoitusta seksuaalisesta häirinnästä sunnuntain aikana. Järjestön mukaan neljä uhria vaati sairaalahoitoa ja yksi psykologista jälkihoitoa.

Sisäministeriön puhemiehen Hany Abdel Latifin mukaan Tahririlta raportoitiin vain kaksi tapausta seksuaalisesta häirinnästä.

Häirinnästä kertominen naisille edelleen vaikeaa

Aktivistit toivovat, että seksuaalisen häirinnän kriminalisoiva laki ja lain perusteella annetut tuomiot rohkaisevat naisia kertomaan häirinnästä ja tekemään siitä rikosilmoituksia.

– Häirintä on Kairossa aivan jokapäiväistä. Minua on myös kosketeltu ruuhkabussissa. Jos kertoisin asiasta aviomiehelleni tai äidilleni, he sanoisivat, että kerjään itse ongelmia koska en käytä huivia, sanoo kairolainen Shaymaa Ahmed.

Hänen muslimihuivia käyttävä ystävättärensä Nawga Tawfiq ei koe huivinkäytön millään tavoin ehkäisevän häirintää.

– Voisin kuvitella, että tekisin häirinnästä rikosilmoituksen, paitsi jos häiritsijänä olisi poliisi tai muu viranomainen, silloin en uskaltaisi kertoa mitään, Tawfiq sanoo.

Ahmed ja Tawfiq suhtautuvat luottavaisesti siihen, että Egyptin uusi presidentti Al Sisi pystyy parantamaan kaikkien egyptiläisten ja myös naisten elämänlaatua.

– Uusi laki seksuaalisesta häirinnästä on hyvä edistysaskel ja on hienoa, että tuomioitakin on annettu, mutta häirintä on niin yleistä ja syvälle juurtunutta että sitä on varmaan lähes mahdotonta kitkeä kokonaan, Ahmed ja Tawfiq sanovat.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme