Mainos
Mainos

Egyptin presidentti lentoturmasta: Isis-väitteet propagandaa

Väitteet, joiden mukaan äärijärjestö Isis pudotti venäläisen matkustajakoneen Siinain niemimaalla, ovat propagandaa, sanoo Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi.

Asiaa BBC:lle kommentoineen al-Sisin mukaan on edelleen liian aikaista sanoa, miksi kone putosi.  

– Kun sanotaan, että kone putosi Isisin takia, on tämä yksi keino vahingoittaa Egyptin vakautta ja turvallisuutta, al-Sisi sanoo.  

Venäläinen kone syöksyi maahan Egyptissä lauantaina. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat turmassa.  

Julkisuudessa on viime päivinä ollut useita teorioita siitä, mikä turman aiheutti.  

Isis-järjestöön kuuluva ryhmä väitti pian koneen putoamisen jälkeen olevansa syypää tapahtuneeseen, mutta tätä on pidetty epätodennäköisenä.

Muun muassa turvallisuuspolitiikan asiantuntija, professori Peter Neumann Lontoon College -yliopistosta sanoo, ettei usko järjestöllä olevan kapasiteettia tämän kaltaiseen hyökkäykseen.

Koneen omistanut venäläinen Kogalymavia-yhtiö sanoi eilen pitävänsä mahdottomana ajatusta, että putoamisen olisi aiheuttanut tekninen vika tai koneen henkilökunnan tekemä virhe. Yhtiö pitää ainoana mahdollisena syynä turmaan teknistä tai fyysistä tekoa.  
Venäjän ilmailuviranomainen kritisoi yhtiön kommentteja toteamalla, että ne ovat ennenaikaisia, eivätkä perustu faktoihin. 

Tutkinta käynnissä

Venäjän ilmailuviranomainen sanoi sunnuntaina, että kone hajosi jo ilmassa.

Koneen omistaneen yhtiön mukaan kone oli loistavassa kunnossa, mutta ainakin venäläisellä sivustolla yhtiön koneita on haukuttu aikaisemmin rotiskoiksi.  

Turmakoneen malli oli Airbus A321-231. Uutistoimisto Interfax kertoi sunnuntaina, että Venäjän viranomaiset ovat kieltäneet Kogalymaviaa käyttämästä toistaiseksi samanlaisia lentokoneita kuin turmakone.

Turman tutkinnassa ovat mukana muun muassa Venäjä ja Egypti. Myös Yhdysvallat on tarjonnut apuaan. Koneen mustien laatikoiden tutkimiseen odotetaan kuluvan useita päiviä.  

Yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan maan Siinain yläpuolella oleva satelliitti havaitsi lämpöaallon turman aikoihin, kertoo CNN. Maan turvallisuus- ja tiedusteluviranomaiset tutkivat parhaillaan havaintoa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme