Mainos
Mainos

Egyptissä ensimmäinen oikeudenkäynti tyttöjen sukuelinten silpomisesta

Tyttöjen sukuelinten silpominen on Egyptissä lailla kielletty mutta silti yleinen toimenpide. Egyptissä on meneillään ensimmäinen tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvä oikeudenkäynti, jossa syytettynä ovat sekä lääkäri että toimenpiteen tilannut isä.

Viime vuoden kesäkuussa 13-vuotias Sohair Al-Bataa kuoli yksityisklinikalla sukuelinten silpomistoimenpiteessä. Tytön isä ja toimenpiteen tehnyt lääkäri ovat nyt joutumassa vastuuseen teostaan. Ensimmäinen tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvä oikeudenkäynti oli tarkoitus alkaa 22. toukokuuta, mutta tuomari määräsi oikeudenkäynnin siirrettäväksi kesäkuun puoliväliin.

Toimenpiteen yksityisvastaanotollaan tehnyt lääkäri Rashan Halawa on kiistänyt teon. Lääkärin mukaan 13-vuotias tyttö kärsi ulkoisten sukuelinten alueella olleesta ”liiallisesta ihosta”, joka piti poistaa. Lääkärin mukaan tytön kuolinsyy oli nukutusaineen aiheuttama allerginen reaktio.

Kuolemansyyntutkijan mukaan lääkäri laiminlöi tehtävänsä jo siinä, ettei selvittänyt tytön mahdollista nukutusaineallergiaa. Lääkäri Halawan lisäksi syytteen sukuelinten silpomisesta on saanut myös tytön isä.

Laitonta jo vuodesta 1996

Tyttöjen sukuelinten silpominen kriminalisoitiin Egyptissä jo vuonna 1996. Tuolloin lainsäädäntöön jätettiin maininta, että operaation voi tehdä ”lääketieteellisistä syistä.”

Vuonna 2007 sukuelinten silpominen kriminalisoitiin kokonaan pian sen jälkeen kun 12- ja 13-vuotiaiden tyttöjen kuolema silpomisoperaation yhteydessä sai paljon julkisuutta.

Laki määrää silpomisesta rangaistukseksi enintään kolme vuotta vankeutta joko yhdessä tai erikseen 5000 Egyptin punnan (noin 550 euroa) sakkorangaistuksen kanssa.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on Egyptissä edelleen yleistä ja toimenpiteitä suorittavat niin yksityislääkärit kuin kylien kätilöt ja jopa parturit.

Islamistipresidentti Mohamed Mursin aikana Muslimiveljeskunnan kansanedustajat ehdottivat tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisoivan lain poistamista.

Tapa ei perustu islamiin, vaikka monet muslimit niin virheellisesti luulevat. Egyptin ylin islamin sunni-suuntauksen lainopillinen auktoriteetti Kairon Al Azhar antoi vuonna 2007 lausunnon, jonka mukaan tyttöjen sukuelinten silpomiselle ei ole perusteita islamin laissa shariassa.

Tapa häviää hitaasti

Tilastotiedot sukuelinten silpomisesta Egyptissä vaihtelevat. YK:n väestörahasto UNFPA:n Egyptin maatoimiston mukaan vuonna 2008 sukuelimet oli silvottu jopa 91,1 prosentilla 15–49-vuotiaista egyptiläisnaisista. Prosenttiosuus oli huomattavasti alhaisempi, 77 prosenttia, 15–17-vuotiaiden ikäryhmässä.

Egyptiläiset ja kansainväliset järjestöt ovat vuosia kamppailleet tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan.

– Olen kuullut joidenkin sanovan, ettei silpomista pitäisi tehdä, mutta uskon että sellainen olisi vaaraksi tytölle. Minun kaikki kolme teini-ikäistä tytärtäni on leikattu, Assiutista Ylä-Egyptistä kotoisin oleva lukutaidoton 40-vuotias kotirouva kertoo MTV Uutisille.

Häntä on varoitettu antamasta haastattelua aiheesta omalla nimellä. Naisen kahdelle vanhemmalle tyttärelle operaation suoritti kairolainen miesparturi viisi vuotta sitten. Nuorin tytär leikattiin vuosi 12-vuotiaana yksityisklinikalla.

– Operaatio oli valtavan kallis, mutta haluan parasta lapsilleni. Toimenpide auttaa heitä saamaan paremman aviopuolison ja säästää monilta ikävyyksiltä elämässä, nainen väittää.

Silpomista vastustanut pioneeri riemuitsee

Tunnettu egyptiläinen naisasia-aktivisti ja kirjailija Nawal El Saadawi on silpomisoikeudenkäyntiuutisesta riemuissaan. Saadawi on taistellut vuosikymmeniä naisten oikeuksien puolesta. Sukuelinten silpomisen kriminalisointi vuonna 2007 oli yksi hänen elämänsä kohokohdista.

ElSaadawi ei arkaile kertoa omista kokemuksistaan.

– Neljä naista piteli minua kiinni ja kätilö leikkasi partaveitsellä klitorikseni irti. Makasin verilammikossa ja luulin kuolevani. Verenvuoto lakkasi, haava parani – mutta mieleeni jäänyt haava ei parane koskaan, 83-vuotias El Saadawi muistelee kotonaan Kairossa kuusivuotiaana kokemaansa toimenpidettä.  

El Saadawi on omistanut elämänsä taistelulle epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Hän on käsitellyt tyttöjen sukuelinten silpomisen aiheuttamia traumoja myös monissa kirjoissaan, joista muun muassa Eevan kätketyt kasvot ja Nainen nollapisteessä ovat ilmestyneet myös suomeksi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme