Mainos
Mainos

"Ei edes näytä ilmaiskulta" - Venäjä kiistää ehdottomasti osallisuutensa YK:n hätäapusaattueen tuhoutumiseen

Venäjä enempää kuin Syyriakaan ei ole pommittanut Syyriaan apua vievää avustussaattuetta. Näin Venäjän puolustusministeriö tiedotti tänään sen jälkeen kun Punainen Risti ilmoitti avustussaattueeseen osuneen ilmaiskun tappaneen noin kaksikymmentä ihmistä.

- Venäjän ja Syyrian ilmavoimat eivät ole tehneet mitään iskua YK:n avustussaattueeseen Aleppon lounaispuolella, puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov sanoi lausunnossaan venäläisten uutistoimistojen mukaan.

YK:n mukaan ainakin 18 avustusrekkaa kaikkiaan 31 auton saattueesta tuhoutui myöhään maanantai-iltana, kun saattue oli matkalla viemään humanitaarista apua vaikeasti saavutettavaan Orum al-Kubran kylään Aleppon alueella. Venäjä tekee ilmapommituksia Syyriassa tukeakseen presidentti Bashar al-Assadia, ja välittömästi iskujen jälkeen heräsi epäilyksiä että joko Venäjä ja Syyria olisi syypää iskuun.

Venäjä: Ei edes näytä ilmaiskulta

Venäjän armeijan mukaan paikalla kuvattu videomateriaali viittasi itse asiassa siihen, että ajoneuvot eivät tuhoutuneet ilmaiskusta tai vastaavan tyyppisestä räjähdyksestä. Sen sijaan tulitus näyttäisi Venäjän mukaan oudosti osuneen samaan aijankohtaan kun paikalliset kapinallisjoukot toteuttivat laajamittaista hyökkäystä Aleppoon.

Yhdysvallat on raivostunut iskusta ja painottanut ,että saattueen kohde oli sekä Syyrian hallituksen että Venäjän tiedossa. Venäjän mukaan kuitenkin ainoastaan kapinalliset tiesivät saattueen liikkeistä.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän puolustusministeriö sanoo nyt, että ainoastaan Valkoiset Kypärät -avustusjärjestö, joka Kremlin mukaan on "lähellä Nusran rintamaa" voi sanoa kuka oli iskun takana. Lausunnosta jää epäselväksi, onko Valkoiset kypärät -järjestö Venäjän mukaan jotenkin sekaantunut iskuun.'

Vain tunteja tulitauon päättymisestä

Välikohtaus tapahtui vain muutamia tunteja sen jälkeen kun Syyrian armeija julisti viikon mittaisen tulitauon päättyneeksi. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja hänen Yhdysvaltain virkaveljensä John Kerry saivat aikaan tulitaukosopimuksen Genevessä 13 tuntia kestäneen neuvottelumaratonin päätteeksi.

YK on nyt keskeyttänyt kaikki humanitaariset avustuskuljetuksensa alueella turvallisuussyistä.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi aiemmin tänään, että uuden tulitaukosopimuksen aikaansaaminen on nyt erittäin heikko. Hänen mukaansa tulitauko voisi pitää ainoastaan, jos "terroristit" pidättäytyisivät pommituksista hallituksen joukkoja kohtaan. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme