Mainos
Mainos

Ei nimi miestä pahenna – paitsi jos se on Saddam Hussein

Siinä missä suomalaislapsia on nimetty milloin Urhoiksi, milloin Brookeiksi kulloistenkin idoleiden mukaan, maailmalta löytyy nimikaimoja muun muassa Saddam Husseinille.

Rikoksista ihmisyyttä vastaan tuomittu ja hirtetty Irakin entinen diktaattori Saddam Hussein ei ole ollut enää vuosiin mies, jonka mukaan vanhemmat olisivat halunneet nimetä lapsensa.

Vielä 1980-luvulla tilanne oli toinen.

Tuolloin syntyi lukuisia poikalapsia, jotka nimettiin pidetyn ja pelätyn johtajan kaimoiksi.

Yksi heistä on nyt 35-vuotias Bagdadin lähistöllä Aziziyahin kaupungissa asuva koneenkäyttäjä Saddam Hussain Ulaiwi.

Isoisän antama, aluksi niin hohdokas nimi on muuttunut melkoiseksi riippakiveksi.

– Saddamin aikana sorron kohteeksi joutuneilla on tietysti hyvin vahvoja tunteita häntä kohtaan. Siksi minua soimataan nimeni vuoksi jatkuvasti. Minua syytetään siitä, että nimeni tuo ihmisille mieleen tuskaisia muistoja, Ulawi kertoo gulfnews.comin haastattelussa.

Tappouhkauksia ja kohtuuttomia vaatimuksia

Saddam Hussain Ulaiwilla ei ole juurikaan hyvää sanottavaa tunnetusta nimestään.

Hän muistelee esimerkiksi sitä, miten kouluaikana opettajat vaativat häneltä kohtuuttoman hyviä suorituksia vain hänen nimensä vuoksi. Myös virheistä rangaistiin muita ankarammin.

Kun hän ilmoittautui armeijaan, vastaanottovirkailija hyökkäsi hänen kimppuunsa ja syytti häntä presidentin nimen anastamisesta.

Monet Saddamin nimikaimat ovat saaneet lisäksi tappouhkauksia. Osa heistä ei ole kertonut oikeaa nimeään säästääkseen henkensä. Heillä on ollut myös vaikeuksia saada työpaikkaa valtiolta.

Saddam Hussain Ulaiwi yritti vaihtaa nimensä vuonna 2006, mutta hanke juuttui Irakin byrokratian rattaisiin. Lisäksi nimenmuutos olisi tullut hänelle liian kalliiksi. Niinpä Ulawi päätti tyytyvä kohtaloonsa – ja piti kohtalokkaan nimensä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme