Mainos
Mainos

Ekonomisti: Ruotsi mittaa työttömien määrän alakanttiin

Ruotsi jättää tilastoista pois työtä hakevat opiskelijat, joten työttömien määrä ei ole vertailukelpoinen muiden Euroopan maiden kanssa.

Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n pääekonomisti Dan Andersson vaatii, että Ruotsi ryhtyisi mittamaan työttömien määrää samalla mitalla kuin muu Eurooppa. Nyt Ruotsi jättää tilastoista pois työtä hakevat opiskelijat, ja siksi työttömien määrä on vain 4,8 prosenttia työvoimasta.

Mikäli työtä hakevat 116 000 opiskelijaa laskettaisiin mukaan Ruotsin työttömyysprosentti nousisi hujauksessa 7,8 prosenttiin.

- Ruotsin tulisi käyttää tilastointiperusteita jotka ovat kansainvälisesti ja historiallisesti vertailtavissa, Andersson sanoi tänään talouslehti Dagens Industrin haastattelussa.

Anderssonia ärsyttää, että käynnissä olevassa vaalitaistelussa puolueet mittaavat työttömyyttä erilaisilla mitoilla. Maltillinen kokoomus laskee työttömiksi kaikki 16-64-vuotiaat, jotka eivät ole töissä tai opiskele. Tämän mittaustavan mukaan työttömien määrä olisi 17 prosenttia.

Sosialidemokraattinen hallitus torjuu puolestaan kaikki ehdotukset siirtyä käyttämään kansainvälisesti käytettyä mittaustapaa ja paistattelee siksi 4,8 prosentin työttömyysluvuissa.

- On älyllinen tragedia ettemme pysty sopimaan edes työttömyyden mittaustavasta, Andersson tuumii Dagens Industrin haastattelussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme