Mainos
Mainos

EKP höllensi Kreikan pankkien hätälainoitusta – osa maista varautuu jo eroon

Euroopan keskuspankki (EKP) nosti keskiviikkona Kreikan pankkien hätälainoituksen ylärajaa 1,1 miljardilla eurolla, kertoo pankkilähde uutistoimisto AFP:lle.

Hätärahoituksen nosto tapahtui sen jälkeen, kun Kreikan keskuspankki varoitti maan mahdollisesti ajautuvan ulos euroalueesta, jos se ei saa sovittua uudistustoimista velkojiensa kanssa.

Pankkilähteen mukaan hätälainoitusmahdollisuuden nosto on riittävä, mutta hätälainoituksen kokonaismäärää lähde ei täsmentänyt.

Kreikan keskuspankin mukaan maan yksityis- ja yrityspankkisektorin talletukset ovat vähentyneet joulu-huhtikuussa 30 miljardilla eurolla.

Johtajat vastustavat alaskirjausta

Euroryhmän johtajan Jeroen Dijsselbloemin mukaan ryhmän valtiovarainministerit vastustavat yhä Kreikan velkojen alaskirjauksia. Vaihtoehtoa alaskirjauksista on puntaroinut Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF).  

Dijsselbloem kertoo yhä työskentelevänsä Kreikan pitämiseksi eurossa, mutta ei usko tuloksia syntyvän torstaisessa euroryhmän kokouksessa. Yhtä vähän odotuksia on Saksan valtiovarainministerillä Wolfgang Schäublella.  

Britannian hallitus ilmoitti keskiviikkona varautuvansa Kreikan mahdolliseen euroeroon. Hallituksen mukaan Kreikan ero olisi vakava taloudellinen riski Britannialle.  

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoi saksalaisen Bild-lehden haastattelussa aiemmin tällä viikolla, että Kreikka ei aio esittää euroryhmälle torstaina minkäänlaista uudistuslistaa.  

Pääministeri Alexis Tsipras ei hyväksy velkojien asettamia ehtoja 7,2 miljardin euron tukilainan maksusta. Neuvotteluaika käy vähiin, koska Kreikan lainaohjelma päättyy tämän kuun lopussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme