Mainos
Mainos

El Nino voi tulla tänä kesänä – sotkeeko se myös Suomen säätä?

Maailman säätiloihin vaikuttavan El Nino -ilmiön odotetaan palaavan tänä vuonna, kertovat kansainväliset ilmastotutkijat. Noin viiden vuoden välein syntyvä El Nino tuo rankkasateita ja toisaalta kuivuutta Tyynenmeren alueille, joilla niitä ei yleensä esiinny.

Sateet Perun aavikolla kertovat El Ninon tulosta

-Pintalämpötilan nouseminen itäisellä Tyynellämerellä on merkki El Ninon kehittymisestä.  

-Tutkijat seuraavat myös sademääriä ja tuulen suunnan muutoksia.  

-Ensimmäisiä kaukovaikutuksia ovat esimerkiksi sateet Perun aavikolla sekä Intian monsuunikauden myöhäisempi alkaminen.  

-El Ninon katsotaan virallisesti alkaneen, kun trooppisen Tyynenmeren lämpötila nousee 0,5 astetta celsiusta yli pitkän ajan keskiarvon.  

-Tyypillisesti El Nino -ilmiö kehittyy huhti-kesäkuun aikana ja on vahvimmillaan joulu-helmikuussa.  

Columbia-yliopiston ilmastoinstituutin IRI:n mukaan on olemassa jopa 80 prosentin mahdollisuus, että El Nino kehittyy syksyyn mennessä. Vielä keväällä arvioitiin, että El Ninosta tulisi erittäin voimakas, mutta tällä hetkellä tutkijat ennustavat keskinkertaista ilmiötä. 

Ilmiön tutkijat seuraavat trooppisella Tyynellämerellä pintaveden lämpötiloja, sademääriä ja tuulen suunnan muutoksia. 

Edellinen voimakas El Nino oli vuosina 1997-1998, jolloin se aiheutti kaatosateita Etelä- ja Pohjois-Amerikan länsirannikolla. Samaan aikaan Kaakkois-Aasiaa ja Australiaa kiusasi epätavallinen kuivuus. Ilmiön syy ei ole tutkijoiden tiedossa.  

Suomea piinanneista kehnoista kesäkeleistä El Ninoa ei voi kuitenkaan syyttää.

– Se ei tiettävästi vaikuta Suomen säähän, ainakaan ei ole löydetty merkkejä siitä, että se vaikuttaisi, toteaa MTV:n meteorologi Aleksi Jokela.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme