Mainos
Mainos

Elämä voi levitä avaruudessa tietyn kaavan tavoin: "Kuin infektio"

Tutkijat uskovat, että lähitulevaisuudessa saattaa olla mahdollista havaita elämän merkkejä kaukaisilta planeetoilta.

Mahdollinen elämän löytyminen herättäisi kuitenkin uusia kysymyksiä, kuten syntyikö elämä spontaanisti itsekseen vai onko se kenties levinnyt muualta? Avaruudessa leviävää elämää kutsutaan panspermiaksi.

Jos elämä leviäisi panspermian tavoin tähtien välisen avaruuden kautta, niin se tekisi sen mahdollisesti sellaisen mallin mukaan, joka olisi ihmisten havaittavissa, todetaan Harvardissa tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan elämä saattaa itse asiassa levitä avaruudessa epidemian tavoin.

Avi Loex toimii tutkijana Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics -laitoksella. Hän toteaa, että Linnunrata voisi niin sanotusti infektoitua elämän synnyttämistä pesäkkeistä.

– Teoriassamme elämä syntyy, kasvaa ja limittyy kuin kuplat kiehuvassa vedessä, kertoo tutkija Henry Lin samaiselta laitokselta.

Tutkijoiden mukaan elämä voi levitä emotähtensä luota ulkoavaruuteen kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on elämän sinkoutuminen vaikkapa asteroidien tai komeettojen mukana. Toinen keino on harkitusti etenevä älykäs elämä.

Tutkijoiden mallissa ”elämän siemenet” leviävät emoplaneetalta joka suuntaan. Jos ”siemen” saavuttaa otollisen planeetan, niin se voi juurtua. Ajan kuluessa tilanne johtaisi elämää ylläpitäviin keitaisiin galaktisessa maisemassa.

Tutkijat huomauttavat, että elämän muodostama kuvio on havaittavissa vain mikäli elämä leviää kutakuinkin nopeasti. Tämä johtuu siitä, että Linnunradan tähdet ajelehtivat suhteessa toisiinsa. Tällä hetkellä naapureina olevat tähdet eivät enää ole naapureita muutamien miljoonien vuosien kuluttua. Tähtien ajelehtiminen hämärtäisi elämän kuplien havaitsemisen ajan kuluessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme