Mainos
Mainos

ElBaradei: Irak ei rikkonut päätöslauselmaa

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtajan Mohamed ElBaradein mukaan Irak ole hänen mielestään vielä rikkonut YK:n päätöslauselmaa tavalla, joka oikeuttaisi voimatoimiin sitä vastaan.

ElBaradei sanoi tarvitsevansa 4-5 kuukautta lisää aikaa asetarkastuksiin Irakissa. Tämän jälkeen hän uskoo voivansa julistaa, ettei Irakilla ole kiellettyjä aseita.

ElBaradei sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, että Irak on osoittanut "maltillista tai kohtuullista yhteistyötä" YK:n kanssa, mutta kehotti samalla Irakin johtoa lisäämään yhteistyötä asetarkastajien kanssa.

Yhdysvallat ja Britannia ovat syyttäneet Irakia asetarkastajien vakoilusta ja heidän työnsä estämisestä. Niiden mukaan tällainen käytös on riittävä rikkomus ja se oikeuttaa voimankäyttöön.

- Jos ne päättävät, että tämä on riittävä rikkomus, on se niiden etuoikeus, ElBaradei vastasi kysyttäessä, onko tällainen yhteistyöhaluttomuus riittävä rikkomus.

- Me emme sano, että tämä on riittävä rikkomus ennen kuin havaitsemme, että päätöslauselmaa on rikottu törkeästi. Mutta siinäkin tapauksessa YK:n turvallisuusneuvoston on toimittava.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme