Mainos
Mainos

Elinikää säätelevä geeni löytynyt madoilta

Tutkijat ilmoittavat löytäneensä madoilta geenin, joka näyttää säätelevän niiden elinikää. Matojen ikägeeni kuuluu geeniryhmään, jota vastaava löytyy myös ihmiseltä.

Kalifornialaiset tiedemiehet kertoivat torstaina, että ikägeeniä muuttamalla voidaan lyhentää tai pidentää madon elinikää.

Sukkulamatoja San Franciscossa tutkineet tiedemiehet kertoivat, että nyt löydetyllä geenillä kyettiin kaksinkertaistamaan matojen ikä. Eliniän pidennys edellytti, että mikään muu geeni ei päässyt vaikuttamaan tapahtumaan. Ikägeenin muuttaminen ei vaikuttanut millään tavoin matojen muuhun kasvuun tai kehitykseen.

-Madot ovat (rakenteeltaan) yksinkertaisempia kuin selkärankaiset, mutta samantyyppiset geenit säätelevät kaiken elämän perusprosesseja, matojen geenejä tutkinut Cynthia Kenyon totesi lausunnossaan.
Matojen eliniän geeni on saanut nimen daf-16. Se kuuluu geeniryhmään, joka tuottaa haarukan muotoisia proteiineja. Samaa tehtävää palveleva geeniryhmä löytyy myös ihmiseltä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme