Mainos
Mainos

Elintason parantaminen Georgian suurin haaste

Georgian nostaminen ylös köyhyydestä on maan uuden johdon tärkein ja samalla vaikein tehtävä. Georgialaisista puolet sinnittelee nykyisin muutamalla eurolla päivässä.

Georgialaisten elintaso on romahtanut kymmenessä vuodessa. Neuvostoajan vaurain tasavalta on nykyisin yksi IVY-alueen köyhimmistä. Puolet ihmisistä joutuu elämään muutamalla eurolla päivässä. Keskiansio on n. 40 euroa kuussa, työttömänä on joka neljäs.

Syy löytyy laajamittaisesta korruptiosta. Eduard Shevardnadzen aikana verot vältti lahjuksilla, joten valtion kassaan ei kertynyt käytännössä mitään.

Georgian toistaiseksi tunnetuimmalle miehelle, Josif Stalinille on rakennetty pröystäilevä museo Goriin kaupunkiin. Tosin tällä hetkellä se on kylmä ja pimeä, sillä Georgian hallituksella ei ole varaa maksaa sähkö- ja energiakustannuksia.Kylmästä hytisevät oppaat vievät tunnollisesti vieraat läpi puolipimeän museon. Stalin-kultti elää vielä paikoin vahvana.

Georgian uudelta johdolta odotetaan nyt nopeita ratkaisuja ongelmiin. Jos talouspolitiikka epäonnistuu, saattaa seurauksena olla ääriliikkeiden nousu tai uusi vallankaappaus.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme