Mainos
Mainos

Emmanuel Macron tänään Ranskan presidentiksi – päivä alkaa ydinaseiden laukaisukoodien luovutuksella

Ranskassa uusi presidentti Emmanuel Macron, 39, vannoo tänään virkavalansa.

Juhlallisuudet alkavat aamupäivällä. Perinteen mukaisesti Macron tapaa ensin Elysee-palatsissa väistyvän presidentin Francois Hollanden, joka luovuttaa hänelle Ranskan ydinaseiden laukaisukoodit. Sen jälkeen Macron vannoo virkavalansa ja pitää ensimmäisen puheensa presidenttinä.

Päivän aikana uusi presidentti vierailee myös Riemukaaren läheisellä tuntemattoman sotilaan haudalla sekä tervehtii Pariisin kaupunginjohtoa.

Turvajärjestelyistä odotetaan tiukkoja. Ennakkotietojen mukaan noin 1 500 poliisia on turvaamassa Elysee-palatsin ja Champs Elysees -kadun ympäristöä.

Huomenna Macron matkustaa Berliiniin, jossa tapaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Macronin ja Merkelin odotetaan keskustelevan ainakin EU:n vahvistamisesta. Ensimmäisen vierailun suuntautuminen naapurimaahan on ollut lähes perinne Ranskan presidenteille.

Lisäksi huomenna Macronin odotetaan paljastavan pääministerinsä nimen.

Hollande nosti Macronin poliittiselle uralle

Väistyvän presidentin Hollanden kannatusluvut ovat madelleet pohjamudissa. Hänen kauttaan ovat varjostaneet muun muassa talousvaikeudet ja terrori-iskut.

Väistyessään tehtävistään Hollande on yksi Ranskan vähiten suosituista johtajista, ja hän olikin Ranskan viidennen tasavallan ensimmäinen presidentti, joka ei pyrkinyt jatkokaudelle.

En Marche -liikkeellään valtaan noussut Macron aloittaa tehtävänsä maan nuorimpana presidenttinä. Macronin poliittisen uran laukaisi kuitenkin Hollande, joka aikoinaan nosti Macronin neuvonantajaksi ja sittemmin ministeriksi.

– En ole luovuttamassa valtaa poliittiselle vastustajalle, se on paljon yksinkertaisempaa, Hollande sanoi torstaina. 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme