Mainos
Mainos

Trump ja Clinton voittamassa New Yorkin osavaalit

Yhdysvalloissa ennakkosuosikit demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump ovat ottaneet selvän voiton puolueidensa esivaaleissa New Yorkin osavaltiossa.

Ääntenlaskenta on vielä kesken, mutta tulosten ei odoteta enää muuttuvan oleellisesti.

CNN:n mukaan Clinton on ottamassa liki ennakko-odotusten mukaisesti voiton Bernie Sandersista noin 58 prosentin äänimäärällä. Sanders on saamassa 42 prosentin kannatuksen.

RealClearPolitics-sivuston mielipidemittauksessa Clintonilla oli ennen äänestystä 13 prosenttiyksikön etumatka Sandersiin.

Trump puolestaan sai noin 60 prosentin kannatuksen, kun hänen pahimman kilpailijansa Ted Cruzin suosio jäi 15 prosenttiin. John Kasich ajaa Cruzin edelle 25 prosentin äänimäärällä.

Trump ei ole saanut vielä kertaakaan esivaaleissa yli 50 prosentin kannatusta

Trump riemukkaana

Donald Trump oli New Yorkin vaalituloksen ratkettua voitonriemuinen. Hän lupasi kannattajilleen hankkia taakseen paljon enemmän puoluekokousedustajia "kuin kukaan olisi ennustanut villeimmissä unelmissaan".

– Minun täytyy sanoa, että kun saan tällaisen tuen ihmisiltä, jotka tuntevat minut parhaiten - newyorkilaisilta - se on uskomatonta, Trump kumarsi.

– Senaattori Cruz on matemaattisesti käytännössä eliminoitu, Trump kuittasi kilpailijalleen.

Demokraattien puolella Hillary Clintonin kiistaton voitto New Yorkissa oli niin ikään hyvin merkittävä. Clinton sai nyt katkaistua Bernie Sandersin nousun osavaltioiden esivaaleissa ja vaalikokouksissa. Sanders oli lyönyt Clintonin ennen New Yorkia seitsemässä edellisistä kahdeksasta osavaltiosta.

– Kisa demokraattien ehdokkuudesta on loppusuoralla ja voitto on näkyvissä, Clinton linjasi.

CNN ennusti, että Trump saa taakseen suurimman osan republikaanien New Yorkin 95 puoluekokousedustajasta. Aamulla ei ollut vielä selvillä, miten demokraattien 247 puoluekokousedustajaa sekä 44 niin kutsuttua superdelegaattia jakaantuvat Clintonin ja Sandersin kesken.

Äänestäjien nimiä kateissa

Reutersin mukaan 125000 ihmisen nimi katosi äänestäjäluetteloista New Yorkin kaupungissa ennen äänestystä. New Yorkissa ilmeni myös muita epäselvyyksiä esivaaleissa.

Suurkaupungin tilitarkastusvirasto on määrännyt tekemään selvityksen vaalilautakunnan toimista.

New Yorkin osavaltion vaalitulos kuitenkin hyväksytään sen keskuskaupungin äänestysongelmista huolimatta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme