Mainos
Mainos

Ensimmäiset vangit Guantánamoon 14 vuotta sitten – Amnesty: "Obaman ihmisoikeusperintö vaakakupissa"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Yhdysvaltoja ihmisoikeusvelvoitteensa johdonmukaisesta sivuuttamisesta. 

Ensimmäiset vangit toimitettiin Kuubassa sijaitsevaan pidätyskeskukseen 14 vuotta sitten, tammikuussa 2002. Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mukaan Guantánamo on edelleen toiminnassa, koska amerikkalaispoliitikot käyttävät hyväksi kansalaisten terrorisminpelkoa.

– Mahdollisten iskujen ennakoimisen ja estämisen sijaan kongressin jäsenet tekevät politiikkaa niiden miesten hengellä, jotka edelleen odottavat oikeutta telkien takana Guantánamossa, Johansson sanoo järjestön tiedotteessa.

Kuubassa sijaitsevassa Guantánamo Bayn pidätyskeskuksessa on Amnestyn mukaan tällä hetkellä 105 vankia. Heistä 47 on määrätty vapautettaviksi.

Järjestön mukaan laittomat ja kestoltaan rajoittamattomat vapaudenriistot tulee lopettaa välittömästi ja vangit vapauttaa, ellei heitä vastaan nosteta syytettä oikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä.

Presidentti Barack Obama allekirjoitti tammikuussa 2009 määräyksen Guantánamon sulkemisesta vuoden sisällä. Obaman hallitus on 

– Presidentti Obaman ehdotus uudelleen sijoittaa vankeja kestoltaan rajoittamattomaan vankeuteen Yhdysvaltojen maaperälle vain siirtäisi ongelmaa maantieteellises., Johansson sanoo.

– Presidentti Obamalla on enää vuosi aikaa pitää lupauksensa Guantánamon sulkemisesta. Tehtävä ei ole helppo, mutta se on tehtävä. Obaman ihmisoikeusperintö on vaakakupissa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme