Mainos
Mainos

"Ensin utuinen olo, sitten kuolema" – Mystinen aivosairaus liittyy suosittuun hedelmään?

Vuodesta 1995 lähtien sadat lapset Intiassa Mufazzarpurin alueella ovat kärsineet mystisestä aivotaudista. Gizmodo-julkaisu kertoo, että taudinkuvaan on kuulunut erityisesti aamuisin esiintyviä kohtauksia ja utuista oloa aivoissa. Moni oireista kärsinyt on pian menehtynyt tautiin.

Sama tulehdustauti on toistunut vuosittain Mufazzarpurissa toukokuusta heinäkuuhun. Tutkijoiden mukaan tapaukset liittyvät suositussa litsi-hedelmässä oleviin kemikaaleihin. Tulokset on julkistettu The Lancet Global Health –julkaisussa.

Tutkimuksessa tutkittiin 6-14-vuotiaita lapsia. Tutkijat havaitsivat, että monilla taudin saaneilla lapsilla oli veressään alhainen sokeripitoisuus. Litsien todettiin sisältävän MCPG-kemikaalia, joka aiheuttaa eläimilläkin alhaista verensokeria. Tutkijat huomasivat hedelmästä myös toisen kemikaalin, joka aiheuttaa neurologisia oireita.

Testeissä paljastui, että litsien syönnillä ja mystisellä aivosairaudella oli todennäköinen kytkös, etenkin silloin jos hedelmiä oli syöty raakoina.

Mufazzarpurin alueella asuvia lapsia on nyt kehotettu rajoittamaan litsien syöntiä. Lapsia on myös kehotettu syömään iltapala, sillä tälläkin on merkitystä taudin ehkäisyssä. Näillä ohjeilla taudin puhkeamista onkin saatu rajoitettua huomattavasti.

CNN kertoo, että taudille alttius saattaa olla myös geneettistä.

Tutkijoiden mukaan litsien syönnin vaara liittyy köyhien olojen aliravitsemukseen ja litsien runsaaseen syöntiin. Esimerkiksi länsimaissa tällaista huolta ei ole.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme