Mainos
Mainos

Entinen Kreikan-suurlähettiläs: Hallituksen onnistuminen olisi Herkuleen uroteko

Diplomaatti Erkki Huittinen toimi Kreikan-suurlähettiläänä vuosina 2007-2011. MTV Uutisille kirjoittamassaan kommentissa Huittinen arvioi Kreikan seuraavia askeleita, ongelmia ja niiden syntyä.

"Jättäessäni Suomen Kreikan-suurlähettilään tehtävät elokuussa 2011 totesin seuraajalleni: Tästä kriisistä riittää tehtävää vielä seuraajallesikin.

Nykyinen suurlähettiläs onkin jo ehtinyt kohta vuoden työskennellä Ateenassa kriisin edelleen jatkuessa, mutta sen nykyvaihe on osoittautunut dramaattisimmaksi jo seitsemättä vuotta jatkuvassa myllerryksessä.

Tämä ei ole tullut yllätyksenä tapahtumia seuranneille, vaan pikemmin johdonmukaisena seurauksena Kreikkaa pitkään vaivanneista ongelmista.

Kreikan moniulotteisen kriisin ydin on maan poliittisen ja taloudellisen rakenteen vakavissa heikkouksissa. Sisäpolitiikassa Kreikan valtapuolueet ovat vuosikymmeniä asettaneet puolueensa ja sen sidosryhmien edut valtakunnan edun edelle.

Erityisesti Kreikan tultua euroalueen jäseneksi kulloinkin vallassa oleva puolue pystyi holtittomalla lainanotolla kustantamaan kannattajilleen avokätisesti merkittäviä etuja. 

Taloudessa Kreikka ei ole kehittynyt moderniksi läntiseksi markkinataloudeksi, vaan sen edistymistä ovat estäneet korruptio, monopolit, markkinoiden esteet, byrokratia ja kilpailukyvyn puute.

Vienti jäi teollisuuden kehittymättömyyden vuoksi vähäiseksi, kotimaiset tuotteet eivät pystyneet kilpailemaan ulkomaisen tuonnin vuoksi, verotus oli tehotonta ja valtio velkaantui huimaa vauhtia.

Tullessani Ateenaan syksyllä 2007 Kreikan kansantalouden tunnusluvut olivat jo todella pahasti punaisella.  Entinen meno jatkui vielä kaksi vuotta, kunnes totuus vääristeltyine talouslukuineen paljastui hallituksenvaihdoksen yhteydessä, ja Kreikka joutui riippuvaiseksi troikan lainoituksesta.

Tämän päivän tilanteeseen on mielestäni johtanut ensi sijassa se, että uusi pääministeri Tsipras on noudattanut edeltäjiensä käytäntöä ja asettanut Syriza-puolueensa hajoamisen estämisen kansallisen edun edelle.

Tsipras ei hyväksynyt velkojien ehdotuksia pelätessään kielteisiä reaktioita, jos hän olisi luopunut puolueeensa epärealistisista vaalilupauksista. Nyt hän pyrkii kansanäänestyksen kautta saamaan "demokraattisen" hyväksynnän troikan vastaiselle kannalleen, ilmeisesti seurauksista välittämättä.

Kreikan kansan kannalta ollaan tilanteessa, jossa on vain huonoja vaihtoehtoja.

Kyllä-ääni merkitsisi tosin Kreikan säilymistä euroalueessa ja EU:ssa, mutta samalla vuosia kestäneen kurjistumisen jälkeen vielä lisää veronkorotuksia ja leikkauksia.

Ei-ääni olisi hyppy tuntemattomaan ja mahdollisesti eurojäsenyyden loppu, mutta olisi isku vihattua troikkaa vastaan ja (toivottavasti) loppu kurjistamistoimille.

Kreikkalaisilla on takanaan vuosikausia kestänyt lama ja näköalattomuus, mistä on seurannut poliittinen apatia, ja nyt halutaan lopultakin ratkaisua ja päätöstä maan tulevasta suunnasta.

Kansanäänestyksen tulos voi hyvinkin määritellä Kreikan ja EU:n suhteen pitkiksi ajoiksi eteenpäin. Kyllä-äänien voitto johtaisi todennäköisesti uusiin neuvotteluihin, kolmanteen lainaohjelmaan ja parhaassa tapauksessa Kreikan hitaaseen toipumiseen kriisistään.

Ei-äänien voitto taas saattaa johtaa Kreikan ulos eurosta, paluun drakmaan ja erittäin suuriin ja pitkäaikaisiin taloudellisiin vaikeuksiin ja maan joutumiseen EU:n humanitaarisesta avusta riippuvaiseksi.

Kreikka ei juurikaan voi tukeutua kriisistä päästäkseen ulkopuolisiin valtioihin, Kiinaan, Venäjään tai Yhdysvaltoihin, se on käytännössä yksin. 

Kreikka tarvitsisi puoluepolitiikan sijasta kansallista politiikkaa, ensimmäisenä askeleena laajapohjainen koalitiohallitus, joka koostuisi euromyönteisistä voimista. Tämän edellytyksenä on kyllä-äänien voitto ja uudet parlamenttivaalit. Kolmannesta lainaohjelmasta voitaisiin rakentaa ja laajentaa kansallinen pelastusohjelma, pitkän tähtäyksen suunnitelma Kreikan tiestä ulos kriisistä.

Kuitenkin hallituksen suurin ongelma on uskottavuus, sen pitäisi pystyä rakentamaan luottamusta paitsi sisäisesti myös velkojien ja omien kansalaisten suuntaan. Tässä onnistuminen kuuluu jo Herkuleen urotekojen sarjaan."

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme