Mainos
Mainos

Entinen Naton pääsihteeri: Venäjä rikkoo Helsingin henkeä

Eurooppa on pettynyt Venäjään, koska se rikkoo Helsingin ETY-kokouksessa aikaan saatuja sääntöjä. Näin sanoo Helsingissä vieraillut Javier Solana, entinen Naton pääsihteeri ja entinen EU:n "ulkoministeri" eli korkea edustaja. 

– Ei ole epäilystäkään, että olemme pettyneitä Venäjään. Sen käytös on vastoin kaikkien hyväksymiä sääntöjä Helsingissä, Solana sanoo MTV:n Uutisille. 

Vuonna 1975 keskellä kylmää sotaa Helsingin ETY-huippukokouksessa kymmenet maat Yhdysvalloista Neuvostoliittoon allekirjoittivat Helsingin sopimuksen, missä luvattiin muun muassa kunnioittaa valtioiden rajoja ja ratkoa riidat rauhanomaisesti. Sen jälkeen ryhdyttiin puhumaan "Helsingin hengestä". 

– En kuitenkaan usko, että sota leviää kaikkialle Ukrainaan. En toivo niin, sanoo Solana, joka nykyään vaikuttaa monissa politiikan tutkimuslaitoksissa eri puolilla maailmaa.

Pakotteet oikea keino

Solana uskoo että EU:n pakotteet Venäjää vastaan ovat oikein. Ne lähettävät Moskovaan viestin, etteivät EU ja Yhdysvallat hyväksy Venäjän toimia.

Helmikuussa Ukraina, Venäjä, Saksa ja Ranska solmivat Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä niin kutsutun MINSK II -sopimuksen, joka vaatii osapuolia Itä-Ukrainassa vetämään kauemmas rintamalinjoista raskasta aseistustaan. Sovittua, joskaan ei täysin pitävää, tulitaukoa valvoo Etyj. 

– Sopimuksen päivittäinen seuraaminen on vaikeaa, koska joka päivä on tärkeää seurata miten se konkreettisesti toteutuu.

Solana puhui Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä, konflikteja ja vallan globaalia uusjakoa käsittelevässä tilaisuudessa.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme