Mainos
Mainos

Entinen puoluejohtaja "hautajaisboikottiin" Kiinassa

Kiina on kieltänyt entiseltä kommunistipuolueen johtajalta Zhao Ziyangilta pääsyn veteraanijohtaja Deng Xiaopingin hautajaisiin, kertoivat kiinalaiset lähteet tänään.

Presidentti Jiang Zemin ei lähteiden mukaan esittänyt kiellolle mitään perusteita. Deng nimitti Zhaon seuraajakseen vuonna 1987 ja erotti hänet kaksi vuotta myöhemmin Tiananmenin aukion tapahtumien jälkeen. Zhaoa syytettiin liian myönteisestä suhtautumisesta demokratiamielenosoituksiin.

Zhao nähtiin viimeksi julkisuudessa 19. toukokuuta 1989, jolloin hän vieraili Tiananmenin aukiolla ja pyysi kyyneleet silmissä opiskelijajohtajia lopettamaan mielenosoituksensa. Seuraavana päivänä kovan linjan edustajat määräsivät Pekingiin poikkeustilalain.

Kommunistisen puolueen johtoon valittiin Zhaon jälkeen nykyinen puoluejohtaja ja presidentti Jiang Zemin. Zhao Ziyang elää Pekingissä käytännöllisesti katsoen kotiarestissa, ja hän voi liikkua Kiinassa ainoastaan maan johdon luvalla. Nyt häntä on kehotettu pysymään maan itäosassa sijaitsevassa Hangzhoun kaupungissa, missä hän oli viettämässä uutta vuotta.
(STT-Reuter-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme