Mainos
Mainos

Entinen venäläisvakooja myrkytettiin Britanniassa

Britannian poliisi tutkii Anna Politkovskajan murhaa selvittäneen entisen venäläisagentin oletettua murhayritystä.

Britannian poliisi tutkii entisen venäläisvakoojan myrkytystä Lontoossa. Maanpaossa elävä Aleksandr Litvinenko tunnetaan presidentti Vladimir Putinin ja turvallisuuspalvelu FSB:n arvostelijana. Hän on sanonut olleensa myös toimittaja Anna Politkovskajan ystävä.

Litvinenko kertoo tutkineensa viime viikkoina Politkovskajan murhaa. Hän ei tarkentanut, oliko saanut toimeksiannon joltakulta. Hän sanoo sairastuneensa sushibaarissa tavattuaan "Marion", joka oli luvannut antaa tapaukseen liittyviä tietoja.

- Tilasin lounasta, mutta hän ei syönyt mitään. Hän vaikutti hyvin hermostuneelta. Hän antoi minulle nelisivuisen asiakirjan, jonka hän halusi minun lukevan sillä istumalla, Litvinenko sanoi Sunday Times -lehdelle.

- Siinä oli nimiluettelo, joka sisälsi (turvallisuuspalvelu) FSB:n viranomaisia. Heidän väitettiin olleen tekemisissä toimittajan murhan kanssa.

Lehtitietojen mukaan Litvinenko oli saanut kemikaalia, jota käytetään muun muassa rotanmyrkyssä. Aine vaikuttaa hermostoon keuhkoissa, sydämessä, maksassa ja munuaisessa. Miehen tilaa kuvaillaan vakavaksi mutta vakaaksi. Britannian tiedotusvälineiden mukaan poliisi vartioi häntä sairaalassa.

Litvinenko on ollut sekä FSB:n että sen edeltäjän KGB:n leivissä. Hän syytti FSB:tä aikeista salamurhata suurliikemies Boris Berezovski, joka myös asuu nykyään Britanniassa. Hän loikkasi Lontooseen kuusi vuotta sitten. Litvinenko riitaantui Putinin kanssa, kun tämä oli FSB:n komentaja 1990-luvun lopulla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme