Mainos
Mainos

Entinen Washingtonin suurlähettiläs Jerusalem-päätöksestä: Vaalilupauksia oli paljon ja niistä on lunastettu vähän

Suomen entinen Washingtonin-lähettiläs Jukka Valtasaari kertoo yrittäneensä ymmärtää Donald Trumpin Jerusalem-päätöstä huonolla menestyksellä.

Jukka Valtasaaren mukaan Yhdysvalloissa Israeliin ja Jerusalemiin liittyvät asiat ovat kysymyksiä, joissa sisä- ja ulkopolitiikka ovat kietoutuneet toisiinsa.

– Ne eivät vaikuta toisiinsa vaan ne ovat sama asia, hän kommentoi Kymmenen Uutisille.

Valtasaaren mukaan Trumpin päätöksen jälkeen on syytä toivoa, että sen taustalla on jonkinlainen halu tukea alueen rauhanpyrkimyksiä. Toisaalta Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi oli yksi Trumpin keskeisistä vaalilupauksista.

– Vaalilupauksia oli paljon ja niistä on lunastettu vähän, Valtasaari totesi.

Hän toivoo, että Yhdysvaltojen päätöksen jälkeen palestiinalaisten ja israelilaisten välillä saataisiin käyntiin uusi prosessi, jonka kautta päästäisiin käsittelemään esimerkiksi Jerusalemin asemaa ja kaupungin rajoja.

Toisaalta Valtasaari muistutti, että esimerkiksi Persianlahden sodan jälkeen Yhdysvallat asettui tukemaan alueen omia ratkaisumalleja vahvemman roolin sijaan.

Entinen Washingtonin suurlähettiläs uskoo, että huomenna kokoontuva YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Trumpin päätöksen. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme