Mainos
Mainos

Erdogan haluaa Turkkiin oman autotehtaan: "Tämä projekti ei saa myöhästyä yhtään"

Turkin presidentti Racep Tayyip Erdoganilla on suunnitelma – turkkilaisten yritysten on syytä suunnitella markkinoille oma automerkki. Asiasta kertoo Die Welt. 

Asiantuntijat pitävät ajatusta järjettömänä. Erdoganin mielestä auton olisi syytä olla markkinoilla jo vuonna 2021. Vähintään kaksi vuotta aiemmin presidentti haluaa nähdä jo auton prototyypin valmiina. Tällä hetkellä ulkomaiset autotehtaat Fiat, Toyota, Ford ja Renault ovat sijoittaneet Turkkiin kokoonpanotehtaansa.

Turkin presidentti haluaa nyt viiden turkkilaisen suuryhtiön suunnittelevan markkinoille turkkilaisen auton. Erdoganin nimeämillä viidellä yhtiöillä ei ole mitään aiempaa kokemusta autojen suunnittelusta ja rakentamisesta. Yksi yrityksistä on teleoperaattori Türkcell. Myös tv-tehdas Vestel on presidentin listalla.

Asiantuntijoiden mukaan presidentin suunnitelma on tuomittu epäonnistumaan.

– Se on ”harakiri”, sanoo saksalaisen Duisburgin yliopiston auto-osaston johtaja Ferdinand Dudenhöffer.

Hänen mukaansa modernin nykyauton tuotekehittely maksaa vähintään 500 miljoonaa euroa.

– Se olisi täydellistä rahan tuhlausta, käytännössä rahan polttamista tuhkaksi.

Asiantuntijoiden mukaan markkinoilla ei ole tilausta turkkilaiselle autolle, ja pelkästään kotimaisille markkinoille turkkilaista autoa ei kannata tuottaa.

Turkissa myytiin viime vuonna 760 000 autoa. Dudenhöfferin mukaan edes kymmenen prosentin markkinaosuudella turkkilainen autotehdas ei olisi kannattava. Saksalaisasiantuntija ei myöskään usko turkkilaisen auton vientimahdollisuuksiin.

– Sellaista autoa, joka vastaa eurooppalaisten asiakkaiden vaatimia standardeja, eivät turkkilaiset yritykset pysty rakentamaan. Ja muualla maailmassa, esimerkiksi Intiassa ja Kiinassa pystytään vastaavanlaisia autoja tuottamaan paljon edullisemmin.

Myös analyytikot ovat skeptisiä.

– Vaikka olisi hyväkin ajatus tuottaa markkinoille turkkilainen automerkki, on tämä viiden yhtiön yhteenliittymä autojen rakentamisessa täysin kokematon, sanoo investointiyhtiö Brokerhaus Ata Investiumin Cemal Demirtas.

Hänen mukaansa kilpailu tällä sektorilla on niin kotimaassa kuin ulkomailla äärimmäisen kovaa.

Erdogan ei suostu kuuntelemaan asiasta mitään kritiikkiä.

– Tämä projekti ei saa myöhästyä yhtään, Erdogan sanoo.

Presidentti vakuutti myös itse olevansa ensimmäinen, joka haluaa ostaa ensimmäisen Turkissa tuotetun kotimaisen auton.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme