Mainos
Mainos

Erdogan ja Trump jakoivat kohteliaisuuksia toisilleen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan seisoivat rinta rinnan Valkoisessa talossa tiistaina ja vakuuttivat korjaavansa maiden kireät välit. Äärijärjestö Isisiä vastaan taistelevat Nato-liittolaiset halusivat vahvistaa suhteitaan.

Trump oli ensimmäisten onnittelijoiden joukossa, kun Erdogan voitti kansanäänestyksen huhtikuussa ja vahvisti valta-asemaansa.

Erdogan jatkoi onnittelulinjalla ja ylisti Trumpin "legendaarista voittoa" Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.

– Tietenkin Trumpin voitto on johtanut uusiin odotuksiin Turkissa ja sen lähialueella. Tiedämme, että Yhdysvaltojen hallinto ei jätä näitä toiveita tyhjiksi.

Trump taas kiitteli Turkin avusta kylmän sodan aikana.

– Tänään kohtaamme uuden vihollisen terrorisminvastaisessa taistelussa. Kohtaamme tämän uhan yhdessä.

Useampi asia hiertää välejä

Yhdysvaltojen viimeviikkoinen päätös toimittaa raskaampaa aseistusta Syyrian kurdijoukoille on kuitenkin saanut tuiman vastaanoton Erdoganilta. Turkki pitää kurdijoukkoja terroristeina.

Maiden välejä on myös hiertänyt Yhdysvalloissa asuva muslimisaarnaaja Fethullah Gülen, jota Turkki on syyttänyt vallankaappausyrityksestä.

Erdogan teki jälleen tiettäväksi, että hän ei tulisi koskaan hyväksymään syyrialaisen kurdijärjestön YPG:n johtamaa aluetta Syyriassa. Hän totesi myös tehneensä selväksi, että odottaa Yhdysvaltojen luovuttavan Gülenin Turkkiin.

Muutamien kommenttien jälkeen presidentit vetäytyivät keskustelemaan sekä lounastamaan Yhdysvaltojen ulkoministerin Rex Tillersonin kanssa.

– Odotamme pitkää ja tuottoisaa keskustelua. Meillä on ollut mahtavat välit ja teemme niistä vielä paremmat, Trump sanoi.

Vastapalveluksia

Trump toivoo Turkin hyväksyvän edes vastahakoisesti Yhdysvaltojen johtamat kurditaistelijat, joiden on tarkoitus saada Isisin taistelijat ulos linnakkeestaan Syyrian Raqqasta.

Erdoganin uskotaan haluavan vastapalvelukseksi, että Güleniä seurataan tarkkaan, kun Yhdysvaltain tuomioistuin selvittää Turkin luovutuspyyntöä. Erdogan haluaa Yhdysvaltojen myös tukevan Turkin hyökkäystä Kurdistanin työväenpuoluetta (PKK) vastaan kurdialueella Sinjarissa Pohjois-Irakissa.

– Se on pääasia. Hän haluaa Yhdysvaltojen tuen Turkin operaatiolle Sinjaria vastaan, kertoi yhdysvaltalainen Lähi-idän politiikkaan erikoistunut tutkija Soner Cagaptay

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme