Mainos
Mainos

Erdogan kukisti vallankaappausyrityksen halveksumallaan välineellä

Kun kaappausta yrittänyt nimetön "Rauhannneuvosto" luetutti viime yönä valtiotelevisiossa julistuksensa ja vaiensi aseman, ele tuntui olevan kuin viime vuosisadalta.

Muukin kuin kaappauksen valmistelu ja toteutus ontui.

– Ohjekirja tuntui olevan 1970-luvulta, sanoo sotilasasiantuntija Gareth Jenkins Istanbulissa.

Kapinalliset iskivät viikonloppuna, kun presidentti oli poissa kaupungista lomakohteessa.

He ottivat haltuunsa suurimman lentokentän, sulkivat sillat Istanbulissa, lähettivät panssarivaunuja parlamenttiin ja Ankaraan, sekä asettivat sulkuja risteyksiin. Julistettiin ulkonaliikkumiskielto. 

Mutta kapinalliset eivät saaneet pidätettyä valtapuolueen jäseniä, otettua haltuunsa armeijan komentoketjua tai tukikohtia.

Silminnäkijöiden mukaan kapinallissotilaat kyllä tottelivat käskyjä, mutta peloissaan ja innottomasti. Tämä olisi itsessään voinut riittää epäonnistumiseen.

Käytti taitavasti sosiaalista mediaa

Ennen kaikkea he eivät pystyneet sammuttamaan yksityisiä televisioasemia eivätkä etenkään älypuhelimien mobiilisignaaleja ja muuta sosiaalisen median verkkoa.

Tätä presidentti Recep Tayip Erdogan käytti taitavasti hyväkseen.

Hän käytti älypuhelimen FaceTime-videoapplikaatiota monta ketaa vakuuttaakseen olevansa kunnossa ja vedotakseen kansaan. Hän kehotti videopuheluissa yksityisellä, osittain amerikkalaisella CNNTurk-televisiokanavalla kansaa kaduille tekemään osansa kapinan nujertamisessa.

Pääministeri teki samoin – Twitterissä.

Kansa kommunikoi omilla puhelimillaan sekä toistensa kanssa. Kaikki lähettivät kuvia maailmalle.

Ja kansa tuli kaduille.

Erdogan pelasi laitteella ja keinoilla, joita on myös vastustanut. Vallankaappaus pitää tehdä nykyään toisin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme