Mainos
Mainos

Erdogan nousee Turkin pääministeriksi?

Turkin hallitsevan AKP-puolueen johtajan Recep Tayyip Erdogan onnistui varmistaa itselleen paikka parlamentissa tämänpäiväisessä täytevaalissa, kertoivat turkkilaiset tv-asemat.

Valinta kansanedustajaksi varmistaa myös Erdoganin pääsyn Turkin uudeksi pääministeriksi. Nykyinen pääministeri Abdullah Gül on luvannut väistyä Erdoganin tieltä.

Pääministerin on oltava Turkissa myös parlamentin jäsen.

Erdoganin islamilainen AKP (oikeus ja kehitys) -puolue voitti Turkin parlamenttivaalit selvästi marraskuussa. Erdoganin vanha tuomio uskonnollisesta kiihotuksesta kuitenkin esti häntä asettumasta ehdolle vaaleissa. Erdoganin on sanottu käyttävän valtaa pääministerin Abdullah Gülin takana, mutta nyt epämääräisestä kaksoisjohtajuudesta päästäneen eroon.

Tie pääministeriksi aukesi Erdoganille kun vaalit jouduttiin uusimaan maan kaakkoisosassa sijaitsevassa Siirtin maakunnassa. Vaalien jälkeen parlamentissa hyväksytyt vaalilakiuudistukset antoivat Erdoganille mahdollisuuden asettua ehdokkaaksi Siirtin vaaleissa.

Siirtin "vävypoika"

Köyhän Siirtin asukkaat osoittivat vaalipäivänä tukeaan Erdoganille. Tämän valinnan toivotaan tuovan vaurautta massatyöttömyydestä kärsivään maakuntaan.

Erdogania, jonka vaimo on kotoisin Siirtistä, kutsutaan alueella "vävypojaksi". -Erdogan on parasta, mitä Siirtille on tapahtunut. Hän on meille kuin arpajaisten päävoitto, Mehmet Firat sanoi äänestettyään paikallisessa koulussa.

Kurdipuolue Dehap boikotoi vaaleja, joita se kutsui epädemokraattisiksi. Dehap nauttii vankkaa tukea Siirtissä, mutta koko maan tasolla sen suosio ei riittänyt parlamenttipaikkaan.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme