Mainos
Mainos

Erikoinen käänne aids-tutkimuksessa: Väärää miestä haukuttu pandemian levittäjäksi vuosikymmeniä

HIV:n leviämisreitistä Yhdysvaltoihin on saatu uutta tietoa.

Tiedemiehet ovat onnistuneet rekonstruoimaan HIV:n ja aidsin kulkutien Pohjois-Amerikkaan. Alun perin taudin kulkeutumisesta on syytetty kanadalais-ranskalaista lentoperämiestä Gaétan Dugasia. Guardianin verkkosivujen mukaan Dugas ei enää ole ”Patient zero” eli potilas nolla.

Geenitutkimuksen avulla kansainvälinen tutkijaryhmä on pystynyt selvittämään, että HI-virus saapui New Yorkiin Karibialta 1970-luvun alussa. Sama tutkimus todistaa lehden mukaan, että Dugas ei ollut ensimmäinen virukseen sairastunut Pohjois-Amerikassa.

1980-luvulla tehtyjen HIV -ja aids-tutkimusten mukaan juuri Dugas oli Potilas nolla. Hän itsekin osallistui aktiivisesti sairautensa tutkimiseen.

Tutkijoiden mukaan suuri määrä todisteita osoittaa, ettei Dugas voinut olla Pohjois-Amerikkaan levinneen parantumattoman pandemian alkulähde. Kyseessä saattaa olla myös kirjaamisvirhe, jossa Dugas on näppivian vuoksi muuttunut aiheettomasti pandemian kantaisäksi.

– Dugas on yksi potilashistorian demonisoiduimmista ihmisistä. Hän on myöskin yksi pitkän linjan mustamaalatuimpia hahmoja, jonka uskotaan tehneen pahaa tarkoituksella, sanoo historioitsija ja yksi aids-tutkimuksen kirjoittajista Richard McKay.

Vuonna 2014 noin 44 000 ihmisellä Yhdysvalloissa diagnosoitiin HIV. Gaétan Dugas kuoli aidsiin 1984.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme