Mainos
Mainos

Espanja ei salli kansanäänestystä Katalonian itsenäisyydestä

Espanjan parlamentti päätti eilen, että Kataloniassa ei sallita kansanäänestystä itsenäisyydestä.

Parlamentti oli lähes yksimielinen: lähes 90 prosenttia espanjalaisista kansanedustajista äänesti Katalonian kansanäänestystä vastaan. Eilisiltana käytiin värikäs, tunteja kestänyt keskustelu, osin myös väittely aiheesta.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy perusteli ja on perustellut jo pitkän aikaa kieltävää suhtautumistaan nimen omaan laillisilla perusteilla. Espanjan perustuslaki ei salli kansanäänestyksien pitämistä yhdessä maan osassa eli tässä tapauksessa Kataloniassa, vaan Katalonian itsenäisyydestä pitäisi äänestää koko Espanjan laajuisesti.

– Pääministeri Rajoy kehottikin katalonialaislähetystöä ryhtymään ajamaan Espanjan perustuslakiin muutosta, joka sallisi paikallisen kansanäänestyksen. Sehän on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty, kertoi toimittaja Hannu Arvio Barcelonasta Radio Novalle.

Itsenäisyyttä ajavien katalonialaisten mielestä katalonialaisilla on kansana oikeus päättää omasta kohtalostaan, eikä siihen tarvitse keneltäkään, varsinkaan espanjalaisilta kysyä lupaa.

– Katalonialaisedustajat tuumasivatkin eilisen depatin aikana, että kansanäänestys pidetään - tuli siihen lupa tai ei, Arvio sanoi. 

Nyt ollaan umpikujassa

– Koko Katalonian itsenäisyysprosessi on nyt hyvää vauhtia joutumassa umpikujaan, josta ei ole enää ulospääsyä. Asenteet ovat koventuneet asteittain, ja Kataloniassa aletaan jo puhua yksipuolisesta itsenäisyysjulistuksesta, vaikkakin se olisi laiton.

Arvio asuu Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa ja kertoo, että itsenäisyyspyrkimykset vaikuttavat jo paikallisten välisiin suhteisiinkin.

– Itsenäisyyspyrkimykset vaikuttavat ihmisten ajatuksiin, mietteisiin ja jopa ihmissuhteisiin. Aiheena kansallimielinen itsenäisyyshaave on hyvin tunteita herättävä ja se  myös jakaa katalonialaisia kahteen toisiaan kyttäävään leiriin, espanjalaismielisiin ja katalonialaismielisiin. Asenteet jyrkkenevät ja railo näiden kahden leirin välillä näyttäisi levenevän päivä päivältä, Arvio kertoi.

Kaduilla ja liikkeissä on myynnissä yhä enemmän itsenäisyyskrääsää eli Katalonian lippuja, lippupaitoja ja kaikenlaista muuta aiheeseen liittyvää tavaraa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme