Mainos
Mainos

Espanja myllertää Katalonian kapinahallinnon: 150 huippuvirkaa lakkautettu – tässä tärkeimmät

Espanjan hallitus on vastannut tiukoin toimin Katalonian itsehallintoalueen eiliseen itsenäisyysjulistukseen. Itsehallinnon jäädyttämisen ja uusien vaalien lisäksi kymmeniä Katalonian keskeisiä huippuvirkoja on lakkautettu ja ihmisiä vaihdettu pois tehtävistään, kertovat espanjalaismediat, muun muassa La Vanguardia.  

Syrjään siirretyistä tärkeimmät ovat Katalonian aluehallinnon johtaja ja itsenäisyyspyrkimysten äänitorvi Carles Puigdemont sekä alueen kakkospomo Oriol Junqueras. Kaksikon palkka lakkasi juoksemasta tänä aamuna.

Katalonian aluehallinnossa työpaikkansa menettää Puigdemontin, Junquerasin ja ylimmän virkamiesjohdon lisäksi noin 150 muuta. Joukossa on muun muassa kansliapäälliköitä, neuvonantajia ja viestintähenkilökuntaa.

Tehtävistään poistetulla henkilökunnalla ei ole asiaa virka- tai työhuoneisiinsa tästä päivästä alkaen. Jos he yrittävät jatkaa tehtäviensä hoitamista vastoin Espanjan määräystä, voivat he saada jopa kolmen vuoden vankeustuomion.  

Poliisijohto uusiksi

Jo eilen tehtävänsä sai jättää alueellisen Mossos d’Esquadra -poliisin päällikkö Lluís Trapero Alvarez, joka on myös poliisitutkinnan kohteena epäiltynä kapinaan yllyttämisestä.

Mossojen johtoa on syytetty siitä, että se ei auttanut riittävästi keskushallinnon puolisotilaallisia Guardia Civil -joukkoja itsenäisyysmielenosoituksien taltuttamisessa.

Espanjalaisen Efe-uutistoimiston mukaan myös poliisihallinnon johtaja Pere Soler i Campins olisi eilen saanut potkut.

Senaatti jäädytti itsehallinnon

Uudistukset ilmoitettiin Espanjan keskushallinnon virallisessa tiedonannossa yöllä ja valtuutus siihen saatiin Espanjan senaatin istunnossa eilen.

Senaatti päätti äänestyksessään jäädyttää Katalonian itsehallinnon ja määräsi uudet vaalit sen jälkeen, kun Katalonian alueparlamentti oli aiemmin iltapäivällä antanut yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen.

Senaatti päätti äänin 214–47 ottaa käyttään perustuslain antiklan 155, joka mahdollistaa itsehallintoon puuttumisen. Maan keskushallinto puuttui nyt ensimmäistä kertaa alueelliseen autonomiaan sitten diktaattori Francisco Francon vuonna 1975 päättyneen valtakauden. Myös artiklaa 155 sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme