Mainos
Mainos

Espanjaan hallitus kymmenen kuukauden kiistelyn jälkeen

Espanja on saanut uuden hallituksen kymmenen kuukauden poliittisen kriisin jälkeen. Konservatiivinen kansanpuolue (PP) muodostaa vähemmistöhallituksen ja pääministerinä jatkaa Mariano Rajoy. Rajoy on toiminut virkaatekevänä pääministerinä. 

Poliittinen pattitilanne päättyi, kun valtaosa sosialistipuolueen kansanedustajista pidättyi äänestämästä ja mahdollisti siten kansanpuolueen hallituksen muodostamisen.

Yhteensä 170 edustajaa äänesti luottamuksen puolesta, 111 edustajaa äänesti vastaan ja 68 pidättyi äänestämästä lainkaan.  

Sosialistien puoluejohtaja Pedro Sanchez vastusti pitkään sitä, että kansanpuolue saisi muodostaa hallituksen. Lopulta Sanchez joutui eroamaan. Vähän ennen parlamentin äänestysistuntoa hän ilmoitti myös eroavansa parlamentista.

Parlamentin lähellä sadat mielenosoittajat huusivat, että pääministeriksi nouseva Mariano Rajoy "ei edusta kansaa". Mielenosoittajat pitävät Rajoyta korruptoituneena. Myös konservatiivihallituksen leikkaukset ovat herättäneet paljon vastustusta.

– Kyseessä on sama hallitus tai ainakin samanlainen kuin viimeiset neljä vuotta on ollut. Tämä on tuhoisaa Espanjalle, mielenosoitukseen osallistunut 65-vuotias Carmen Lopez kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Kaksipuoluejärjestelmä on päättynyt

Viime joulukuussa pidetyissä vaaleissa Espanjan perinteinen kaksipuoluejärjestelmä päättyi, kun molemmille poliittisille laidoille ilmaantui uudet protestipuolueet.

Koska pitkissä poliittisissa neuvotteluissa maahan ei saatu uutta enemmistöhallitusta, uudet vaalit pidettiin kesäkuussa.

Rajoyn konservatiivinen kansanpuolue voitti molemmat vaalit mutta mikään muu puolue ei halunnut muodostaa hallitusta yhdessä kansanpuolueen kanssa. Myöskään muut puolueet eivät kyenneet muodostamaan hallitusta.

Espanjassa pohdittiin jo kolmansia vaaleja pattitilanteen ratkaisemiseksi. Viikko sitten sosialistit kuitenkin nöyrtyivät ja suostuivat siihen, että äänestävät tyhjää luottamuslauseäänestyksessä.

Kansanpuolue joutuu hakemaan tukea muilta puolueilta

Kansapuolueella on vain 137 paikkaa parlamentin 350 paikasta. Niinpä kansanpuolue joutuu neuvotelemaan oppositiopuolueiden kanssa ennen jokaista lakiäänestystä.

Ensimmäisenä koetinkivenä on ensi vuoden budjetti. Espanjan pitäisi leikata menoja vähintään viidellä miljardilla eurolla, jotta EU-vaatimukset täyttyisivät.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme