Mainos
Mainos

Espanjan keskushallinto kutsui Katalonian Puigdemontin Madridiin keskustelemaan kriisistä

Espanjassa maan senaatti on ehdottanut, että aluejohtaja Carles Puigdemont keskustelisi Katalonian kriisistä vielä loppuviikosta maan hallituksen ja mahdollisesti suoraan pääministeri Mariano Rajoyn kanssa.

Espanjan keskushallinto harkitsee Katalonian itsehallinnon päättämistä ja senaatti äänestää asiasta perjantaina. Rajoyn hallituksen esitysten odotetaan menevän läpi, mikä voisi merkitä sitä, että Katalonian aluehallinto erotetaan lauantaina.

Yksi mahdollinen keino yrittää ratkaista maan lähihistorian vaikein poliittinen kiista olisi se, että Kataloniassa pidettäisiin uudet aluevaalit. Espanjan oikeusministeri Rafael Catala sanoi tiistaina, että aluevaalit eivät välttämättä käännä Espanjan päätä itsehallinnon päättämisaikeista.

– Puigdemontin velvollisuuksien laiminlyöntiä ei voi ratkaista vain vaali-ilmoituksella, Catala sanoi radiokanava RNE:n haastattelussa.

Katalonia uhkaa oikeustoimilla

Uhmakas Puigdemont saattaa julistaa alueen itsenäiseksi torstaina separatistipuolueiden yhteisen kokouksen jälkeen.

Aluehallinnon tiedottaja Jordi Turull sanoi tiistaina, että Katalonia ryhtyy oikeudellisiin toimiin, jos keskushallinto yrittää rajoittaa alueen itsehallintoa. Turull sanoi, että aluehallinto voisi esimerkiksi vedota maan perustuslakituomioistuimeen. Turullin mukaan Katalonia haluaa ensin tietää, millaisia askelia keskushallinto aikoo ottaa.

Espanjan perustuslain mukaan keskushallinnolla on oikeus rajoittaa alueitsehallintoa artiklan 155 nojalla. Artiklan mukaan autonominen alue voidaan pakottaa noudattamaan lakia laillisuuden ja kansallisen edun suojelemiseksi, jos se ei noudata lakia tai jos se vakavasti vahingoittaa Espanjan etua.

Artiklaa 155 ei ole aiemmin tällä tavoin aktivoitu, joten vieläkään ei ole täysin selvillä, miten itsehallinnon purkaminen konkreettisesti etenisi.

Senaatissa on perustettu 27 jäsenen komitea, jonka on tarkoitus on laatia suunnitelma toimista, joihin keskushallinto aikoo ryhtyä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme