Mainos
Mainos

Espanjan pääministeri Rajoy senaatissa: Katalonian johto erotettava

Espanjassa pääministeri Mariano Rajoy on pyytänyt senaattia hyväksymään ehdotuksen Katalonian johtajan ja aluehallituksen erottamisesta.

Ehdotuksen mukaan Katalonia otettaisiin Espanjan hallituksen suoraan hallintaan ja alueella pidettäisiin mahdollisimman pian uudet vaalit.
Rajoy perusteli poikkeuksellisia toimia poikkeuksellisella tilanteella.

Hänen mukaansa Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont on yksin syypää perustuslain 155. pykälän aktivoimiseen.

Rajoy korosti Katalonian aluejohdossa tehtyjen päätösten olleet vastoin lakia ja demokratiaa sekä espanjalaisia ja eurooppalaisia arvoja. Pääministerin mukaan hallituksen toimet ovat tarpeen laillisuuden ja oikeusvaltion säilyttämiseksi.
– Valtio, jossa valtaapitävät kapinoivat lakia vastaan, on epäoikeudenmukainen valtio, jossa vallitsee vahvimman oikeus, Rajoy sanoi.

Pääministeri myös pyrki vetämään maton alta Katalonian johdon väitteiltä, jonka mukaan Espanjan hallitus ei ole suostunut vuoropuheluun.
– Ainoa dialogi, johon minut on pääministerinä kutsuttu, on koskenut Katalonian itsenäistymisen ehtoja. Ja sellaiseen, kuten tiedätte, en voi osallistua, Rajoy kuvasi.

Senaatin keskustelun odotetaan kestävän useita tunteja. Äänestys on vuorossa todennäköisesti vasta loppuiltapäivästä Suomen aikaa. 

Rajoyn kansanpuolueella PP:llä on enemmistö paikoista senaatissa. Pääministerin puhe keskeytyikin senaatissa useaan otteeseen pitkiin suosionosoituksiin.

Barcelonassa puolestaan Katalonian alueparlamentti jatkaa omaa istuntoaan kello 13 Suomen aikaa.

Aluejohtaja Puigdemont jätti eilen valinnan Katalonian linjasta parlamentin käsiin. Parlamentin on arveltu voivan antaa itsenäisyysjulistuksen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme