Mainos
Mainos

Espanjan taktiikka epäonnistui Katalonian aluevaaleissa

Katalonian eilisten aluevaalien tulos on suuri pettymys Espanjalle.

Vaikka Katalonian itsenäisyyttä kannattavat puolueet saivat prosenteissa hieman alle 50 prosenttia äänistä, vaalitavan vuoksi puolueet saivat kuitenkin kahden paikan enemmistön parlamenttiin.

Katalonian erotettu, maanpaossa oleva johtaja Carles Puigdemont toivoo vuoropuhelua Espanjan kanssa.

- Meidän on nyt kohdattava uusi poliittinen tilanne, joka alkaa Kataloniassa, Espanjassa ja Euroopassa. Meidän täytyy etsiä poliittista ratkaisua eikä tyytyä banaaliin alistamiseen, jota nyt tapahtuu, Puigdemont totesi.

Vaalitulos oli selvä pettymys Espanjan keskushallinnolle ja pääministeri Mariano Rajoylle, joiden toive oli uusien vaalien avulla saada Katalonian niin sanottu hiljainen enemmistö äänestämään yhtenäisyyden puolesta. Taktiikka epäonnistui. Tänään Rajoy esiintyi melko sovittelevana.

-Vaalit merkitsevät aina uutta alkua demokratiassa. Olen toiveikas, että tulevaisuus Kataloniassa perustuu vuoropuheluun eikä vastakkainasetteluun, yhteistyöhön eikä saneluun. Nyt ei ole yksinpuhelun vaan moniarvoisuuden aika, Rajoy kommetoi.

Neuvottelut Katalonian uudesta aluehallituksesta alkavat näillä näkymin loppiaisen jälkeen. Alueparlamentin on määrä äänestää hallituksesta helmikuun alkupuolella.

Tuolloin myös erotetun aluejohtajan Puidgemontin on päätettävä, yrittääkö hän asettua uudelleen ehdolle aluejohtajaksi. Tällä hetkellä häntä odottaa pidätys, jos hän astuu Espanjan maaperälle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme