Mainos
Mainos

Espanjassa yli 200 häätöä päivässä – "häädettyjen Ikea" kukoistaa

Mariano Novan liike Madridin liepeillä pursuaa tavaraa. 400 neliön tehdashalli on lähes kattoon asti täynnä käytettyjä sänkyjä, pesukoneita, sohvia, pöytiä ja koriste-esineitä. 

Roinan seasta löytyy kaikkea myös lapsille: on käytettyjä leluja ja pelejä, on kantokaukaloita.   

Kaupan hyllyillä lepää satojen espanjalaiskotien irtaimisto. Suurin osa tavaroista on hankittu perheiltä, jotka pankki on häätänyt kodeistaan maksamattoman asuntovelan vuoksi. 

– Käymme tyhjentämässä keskimäärin 6-7 taloa viikossa. Maksamme häädetyille koko kuormasta noin 300-500 euroa, liikkeen omistaja Nova kertoo. 

Kauppiaan mukaan tarkoitus ei ole hyötyä häädettyjen ahdingosta. Hän haluaa olla reilu, ja kehottaakin ihmisiä myymään irtaimistoaan netissä niin paljon kuin pystyvät ennen lopullista kaupantekoa. 

Yli 200 häätöä päivässä  

Espanjassa sadattuhannet asuntovelkaiset ovat menettäneet kotinsa pankille vuonna 2008 alkaneen talouskriisin jälkeen. Espanjan yleisen oikeusneuvoston tilaston mukaan häätöjä on keskimäärin 216 päivässä. 

Osa häädöistä on saatu pysäytettyä laajan vastarinnan avulla, kertoo Rafael Mayoral asuntovelkaisia edustavasta PAH-järjestöstä. 

– Viimeisen vuoden aikana olemme pysäyttäneet 500 häätöä. Pysäyttäminen on koko ajan helpompaa, sillä häätöjä vastustavien määrä kasvaa, Mayoral kertoo. 

PAH:n mukaan asuntovelkaisten ahdinko on pankkien syytä. Pankit myönsivät asunnonostajille ja rakennusyhtiöille kepeästi lainaa 2000-luvun alussa. Kun asuntokupla puhkesi, monet pankit ja säästökassat päätyivät valtion pelastettaviksi. 

-Pankkien on kannettava vastuunsa. Häätöjen on loputtava, ja pankkien täytyisi tarjota tyhjiksi jääneitä asuntoja velallisille sosiaalisin perustein. Asuntovelan pitäisi myös olla kuitattuna sillä, kun velallinen luovuttaa asuntonsa pankille, Mayoral listaa.

– Häädetyt ovat sanoneet, että teemme heille suuren palveluksen. Jos he eivät myisi tavaroitaan meille, ne päätyisivät roskalavoille, Nova selvittää. 

Asuntovelkaisia edustava PAH-järjestö ei innostu Novan liiketoimesta. 

– Tämä on todella ikävää, toteaa järjestön edustaja Rafael Mayoral lyhyesti. 

Huonekalukauppa nosti kauppiaan jaloilleen 

Ennen liikkeensä avaamista Nova vietti kaksi vuotta kotonaan lamaantuneena. Aiemmat bisnekset eivät enää tuottaneet, eikä hän jaksanut pitkään aikaan yrittää mitään uutta. Mutta sitten oli ryhdistäydyttävä, perheen takia. 

– Minulla on kahdeksan lasta kahdesta eri avioliitosta. Tajusin, että minun on tehtävä töitä, jotta heillekin jää jotain eläkkeelle jäätyäni. 

Vanhana kauppamiehenä Nova alkoi selvittää, mitä hän voisi myydä. Hän avasi netin ja alkoi etsiä käytettyjen tavaroiden myynti-ilmoituksia.  

Aluksi Nova etsi pelkästään pesukoneita, mutta ilmoituksia selailtuaan hän havaitsi jotain mielenkiintoisempaa. 

– Kopioin puhelinnumeron yhdestä pesukoneilmoituksesta ja laitoin sen hakukoneeseen. Huomasin, että sama henkilö olikin myymässä koko omaisuuttaan. Selvisi, että perhettä uhkasi häätö, ja he yrittivät saada irtaimistoaan myydyksi ennen karkotusta, Nova kertoo.  

– Soitin heille ja tein tarjouksen koko tavaramäärästä. Samanlaisia tapauksia löytyi sitten enemmänkin. 

Bisnes laajenee pikavauhtia

”Häädettyjen Ikeaksi” kutsutusta kaupasta tuli Novalle nopeasti tuottoisa bisnes. Hän avasi ensimmäisen liikkeensä Parlaan Madridin kupeeseen vasta vajaa vuosi sitten, ja parisen viikkoa sitten vietettiin uuden, isomman liikkeen avajaisia.  

– Ensi vuonna aion avata vielä kolme uutta liikettä, Nova suunnittelee. 

Liiketoiminnan laajentuessa myös työvoiman tarve kasvaa. Tällä hetkellä Novalla on seitsemän työntekijää, mutta vuoden kuluttua alaisia pitäisi olla jo sata. 

– Tarvitsen uusia tiloja ja työntekijöitä. Viime viikonloppunakin liikkeessäni oli 200 asiakasta kerralla. Emme millään ehtineet palvelemaan heitä kaikkia. 

Nova uskoo liikeideaansa, sillä hän ei usko Espanjan taloustilanteen kohenevan hetkessä. Taantumassa käytetyt tavarat käyvätkin hyvin kaupaksi. 

– Ajattelen myös, että ihmisillä on oltava mahdollisuus hankkia tavaransa nykyhintoja halvemmalla.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme