Mainos
Mainos

Estonia-komission työtä puidaan Ruotsissa

Poliittinen pyykinpesu Estonia-komission työn viivästymisestä on täydessä vauhdissa Ruotsissa. Eilen tapasivat asian tiimoilta Ruotsin valtiopäiväpuolueiden edustajat, ja tulos oli sama kuin tutkijalautakunnankin tähänastisessa työssä: valmista ei tullut.

Estoniaonnettomuuden kansainvälisen tutkijalautakunnan työn tilapäinen lamaantuminen, omaisten tyytymättömyys ja edessä olevat vastuuoikeudenkäynnit varjostivat Ruotsin poliittisten puolueiden eilistä Estonia-tapaamista.

Oppositio maltillinen kokoomus etunenässä oli vaatinut uutta, riippumatonta komissiota selvittämään tutkijalautakunnan työtä. Mitä kokouksessa lopulta päätettiiin, siitä osanottajat esittivät tapaamisen jälkeen ristiriitaisia tulkintoja.

Jotkut oppositiopuolueiden edustajat sanoivat, että hallitus oli luvannut asettaa työryhmän, joka selvittäisi juurta jaksain, miten poliitikot ja viranomaiset ovat hoitaneet leiviskänsä Estoniakatastrofin jälkeen. Mutta kysymyksestä poliittisen vastuun kantava liikenneministeri Ines Uusmann oli eri mieltä: hänen mukaansa perustettava työryhmä ei selvitäkään Estonia-onnettomuuden jälkeisiä virheitä, vaan ylipäätään Ruotsin valmiutta suuronnettomuuksien varalta.

Uusmanin toiminta on Estonia-onnettomuuden jälkeen joutunut ankaran arvostelun kohteeksi, ja monet uhrien omaiset ovatkin vaatineet tämän eroa. Uusmann itse myönsi eilen, että hän olisi voinut pitää tiiviimpää yhteyttä omaisiin, mutta muuten omien virheiden tunnustaminen on ministerille vaikeaa.

Estonian jälkipyykkiä pestään Ruotsissa vielä pitkään, ja sanankäyttö kovenee koko ajan. Estoniasta on tullut myös porvarioppositiolle tapa kerätä poliittisia irtopisteitä - demarit palasivat hallitusvaltaan juuri onnettomuuden jälkeen.
(MTV3/Kari Lumikero)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme